Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Sramotno! Penzioneri u FBiH jedini bez ikakve pomoći vlasti

Nakon što je Vlada Republike Srpske i zvanično donijela odluku o dodjeljivanju jednokratnenovčane pomoći penzionerima, ova najugroženija socijalna kategorija u Federaciji i zvanično je ostala „crna rupa“ na Balkanu, ali i u Evropi.
Lijekovi i hrana

Naime, poznato je da su sve države regiona još prošle godine donijele odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći penzionerima, a neke su čak dijelile i tzv. korona pakete koji su sadržavali osnovne životne namirnice pa i osnovne lijekove i vitamine. I manji bh. entitet odlučio je u ove svrhe izdvojiti 15,6 miliona KM, a penzioneri će, u zavisnosti od visine svojih primanja, dobiti između 50 i 80 KM.

Dakle, jedino Vlada FBiH, s Fadilom Novalićem na čelu, nije donijela ovakvu odluku i ni na koji način nije pomogla penzionerima na teritoriji FBiH. Da stvar bude još gora, penzioneri u FBiH dobili su i odbijenicu kada je u pitanju redovno godišnje usklađivanje penzija ili, bolje rečeno, redovno godišnje povećanje penzija.

Ivan Kožul, predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera FBiH, za „Avaz“ je kazao da su na posljednjem sastanku u Vladi FBiH predstavnici penzionera tražili da se penzije usklade i u ovoj godini prema Zakonu o PIO FBiH.

– To tražimo i dalje. Sastanku je prisustvovao, osim resornog ministra, i premijer FBiH. Na tom sastanku smo se trudili da dobijemo usklađivanje i ove godine, jer je to jedini način da održimo status koji smo dostigli. Nismo uspjeli. Bio je i prijedlog da se ide s jednokratnom novčanom pomoći. Mislim da je to dobar prijedlog, ali ne smije se zbog toga odustati od usklađivanja. Nismo se uspjeli dogovoriti, a premijer Novalić predložio je novi sastanak, koji bi trebao biti održan krajem maja – pojasnio je Kožul.

Dodao je da penzioneri od Novalića očekuju da će na novi sastanak doći s prijedlogom koji će biti prihvatljiv.

– Bilo bi dobro da se dodijeli jednokratna novčana pomoć, ali prioritet mora biti usklađivanje. Većina država je dala svojim penzionerima jednokratnu pomoć, stoga bi i Vlada FBiH trebala imati razumijevanja za najugroženiju kategoriju, koja zbog pandemije više troši za lijekove i hranu – istakao je Kožul.

Novčana pomoć

Ističe da je Federacija do sada izvršavala sve obaveze prema penzionerima.

– Trebamo se izboriti za usaglašavanje i jednokratnu novčanu pomoć u ovoj godini. Nadam se da će premijer Novalić ispuniti naše zahtjeve – naglasio je Kožul.
Izmjene Zakona o PIO

– Bilo je prijedloga da se pokrenu izmjene Zakona o PIO, tačnije da se promijeni član 80., a koji govori o vanrednom usklađivanju penzija. Postoji i mogućnost da Vlada FBiH donese posebnu odluku na osnovu koje bi se uradilo usklađivanje – pojasnio je Kožul za Avaz.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više