Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Srbi i Bošnjaci zajedno obnovili put – Prvo su im pomogli u obnovi džamije u selu

Srbi i Bošnjaci zajedno obnovili put - Prvo su im pomogli u obnovi džamije u selu
FOTO: Nezavisne

Srbi i Bošnjaci na ovome prostoru žive jedni pored drugih i usmjereni su na međusobnu saradnju…

O tome da se zajedničkim snagama i naporima mogu unaprijediti uslovi života govori i primjer iz sela Zalin i Jesenice, kod Bosanske Krupe, koje nastanjuju mještani bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Oni su sopstvenim snagama uradili ono što nisu lokalne i kantonalne vlasti, obezbijedili neophodnu dokumentaciju i prikupili sredstva te omogućili da se asfaltom prekrije put dug dva kilometra, izuzetno važan za oba sela. Ovim projektom znatno je olakšana njihova komunikacija prema Bosanskoj Krupi, Krupi na Uni i Sanskom Mostu, a ideja da se on realizira pokrenuli su sami mještani.

Jedan od inicijatora ove ideje bila je mještanka Brankica Vuković, koja se prije nekoliko godina odlučila iz Novog Sada vratiti u rodni kraj. Ona je uspjela da, zahvaljujući svom prijatelju, projektantu iz Banjaluke, besplatno pribavi neophodnu projektnu dokumentaciju kako bi se put uredio i asfaltirao.

Prijatelj me pitao kakvu korist imam ja od toga, a ja sam mu odgovorila kako želim da učinimo život boljim i olakšamo život mještanima, i jednima i drugima. Projekat je važan i jača komšijske odnose, jer Srbi i Bošnjaci na ovome prostoru žive jedni pored drugih i usmjereni su na međusobnu saradnju“, kaže Vukovićeva za “Nezavisne“.

Ideju je podržao Emin Eljazović, predstavnik mještana Zalina, te organizovao akciju prikupljanja neophodnog novca.

On kaže kako tu nije bilo većih problema, budući da veliki broj mještana živi i radi u inostranstvu, a u akciju su se uključile i komšije iz Jesenica. Prikupljeno je 170.000 maraka i ova sredstva su bila dostatna da se nekadašnji makadamski put sanira i presvuče asfaltnom podlogom.

Nakon ovog projekta ostalo je da asfaltiramo još četiri kilometra puta kako bi se bolje povezali s drugim putnim komunikacijama. Nadamo se kako će nas i vlasti podržati u tome“, kaže Eljazović za “Nezavisne”.

Organizatori ove akcije kažu kako ove prostore nisu zaobišle ekonomske migracije, te da je posljednjih nekoliko godina prisutno značajno iseljavanje, posebno mladih, koji odlaze van granica zemlje u potragu za boljim životom. Ipak, ističu kako se za one koje žele ostati moraju poboljšavati uslovi života, a modernizacija infrastrukture jedan je od prioriteta.

O suživotu i saradnji na ovim prostorima svjedoče i brojni drugi primjeri, a “Nezavisne” su prije nekoliko godina pisale o primjeru obližnjeg sela Potkalinje, gdje su komšije Srbi pomagale Bošnjacima u obnovi mjesne džamije.

Povezani članci

Protjerana dva državljana Srbije koji predstavljaju prijetnju sigurnosti BiH

E.H

“Kad čujem da su Srbi ugroženi odmah obiđem podrum”

E.H

Srbi protiv novca za bolnice RS-a, blokade na štetu građana

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više