Fresh Press portal
Evropa Vijesti

Srbi osuđeni na gotovo 1.200 godina zatvora i čak 6 doživotnih kazni

Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ do sada je osudio Srbe na više na gotovo 1.200 godina zatvora, a ostale aktere ratnih sukoba – Hrvate, Albance i Bošnjake zajedno na trostruko manju kaznu od 361 godinu.

Pred Haškim tribunalom optuženo je 161 lice, od čega 109 Srba, uglavnom najvišeg političkog i vojnog ranga u Srbiji, Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini.

Kuriozitet je i što je samo predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević optužen, dok su lideri Hrvatske i BiH Franjo Tuđman i Alija Izetbegović izbegli tužilaštvo. Haško tužilaštvo je od drugih naroda uključenih u sukobe optužilo mahom vođe paravojnih i terorističkih organizacija koje su pak nakon suđenja oslobađane optužbi kao što su Naser Orić, Ramuš Haradinaj, Ante Gotovina, Mladen Markač.

Srbi su u Haškom trubulnalu osuđeni na gotovo 1.200 godina zatvora. Osuđeno je 72 Srba , dok je 14 preminulo pre okončanja procesa.

U Haškom tribunal doživotnu kaznu je, uključijući Radovana Karadžića kome je danas izrečena drugostepena presuda, dobilo šestoro Srba.

Pored Karadžića na doživotnu robiju osuđeni su Milan Lukić, Stanislav Galić, Vujadin Popović i Ljubiša Beara. Na doživotnu kaznu je osuđen i Ratko Mladić, ali se čeka izricanje drugostepene presude. Na 40 godina osuđeni su Goran Jelisić i Milomir Stakić.

Ostali akteri ratnih sukoba su svi zajedno dobili trostruko manju kaznu od Srba – od 52 optužena, je 27 osuđenih.

Pred Tribunalom je od 33 optuženih, osuđeno 20 Hrvata na 294 godine zatvora, oslobođeno je njih osmoro, a dvoje je preminulo pre kraja procesa, prenosi “Pink“.

U slučaju Bošnjaka petoro je osuđeno na 42 godine zatvora, od devetoro optuženih, a jedan je preminuo.

Od osomoro optuženih, osuđen je samo jedan Albanac i to na 13 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni krivice. Od dvoje opuženih Makedonaca, jedan je osuđen na 12 godina zatvora.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Sud odbio zahtjev djevojčice da pjeva u horu dječaka

A.R

Izaziva rasnu ili vjersku mržnju – Adisu Pokviću do pet godina zatvora

E.H

Policija počela kažnjavati – Ako vas zaustave bez vezanog pojasa platit ćete kaznu od 1000 KM

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više