Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Srebrenička majka Nura Mustafić: Bez najmilijih ramazan je najtužniji mjesec

Hadži Nura Mustafić (76), iz planinskog sela Bajramovića kod Srebrenice i ove je godine, kao i prethodnih, blagovremeno obavila sve ramazanske pripreme u kući i dvorištu. Snabdjela se potrebnim namirnicama da bi za ramazan hrana bila kvalitetnija.

Teravije pored nišana

Kaže da je raduje što se sedam obnovljenih srebreničkim džamijama i tri meslidža i što su prije dolaska ramazana očišćene sve džamije, mesldži i njihova dvorišta te popravljeni i uređeni svi prilazni putevi tim vjerskim objektima.

Posebno je raduje što se teravih–namaze već osmu godinu klanjaju u musali Memorijalnog centra Potočari, pored samih 6.652 bijelih nišana među kojima su i nišani njenih najmilijih sinova Fuada (20), Alije (22), Mirsada (24) i muža Hasana (50).

– Bez svojih najmilijih, ramazan je najtužniji mjesec u godini – ističe ona.

Žali što zbog narušenog zdravlja, udaljenosti džamije i nedostatka prijevoza, teravih-namaze neće moći klanjati u najbližoj džamiji, ali će, kako kaže, na vrijeme sve vakte klanjati u svojoj kući.

– Ako me zdravlje posluži na nekoliko dana ću otići kod sestra Raske Tuljković u Potočare i s njom ići na tereavju u Memorijalni centra. To sam praktikovala i proteklih ramazana. Kada tamo klanjam teraviju ili bilo koji namaz i približim se nišanima svojih najmiliji, osjetim neko olakšanje- s tugom nam kazuje majka Nura.

Posebna jela

Kaže da je u tradiciji Bošnjaka iftar nešto posebno. Spremaju se posebna jela, a to je prilika da se pozovu rodbina, prijatelji i komšije na zajednički iftar, opušten razgovor i sijelo. Nažalost, kaže zbog koronavirusa posljednje dvije godine nema tog ramazanskog ugođaja, Iako je ovaj mjesec pun ibadeta, radosti, beričeta i veselja, bez svojih najmilijih, on je najtužniji mjesec u godini.

Sjeća se iz mlađih dana, a tako je i danas, da muškarci nakon iftara, popijene kafe i klanjanja akšam-namaza odlaze u džamije na teravih-namaz, a nakon toga druže se skoro do sehura. Ženska druženja u kućama traju kraće, jer su domaćice u obavezi oprati suđe nakon iftara, uredi kuću i pripremiti sehur. Ti poslovi morali su biti završeni prije dolaska muškaraca sa teravije, pa onda na spavanje do buđenja sat prije sehura. Nakon sehura žene čekaju isti poslovi, a ujutru se ako je sezona moralo poraniti u njivu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više