Fresh Press portal
Početna » Blog » Šta će biti nakon hapšenja Fadila Novalića?
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Šta će biti nakon hapšenja Fadila Novalića?

novalic

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uhapšen je sinoć u okviru afere “Respiratori”, teške 10,5 miliona maraka.

On je više sati saslušavan u SIPA-i, a potom je određeno njegovo zadržavanje. Za danas je u Sarajevu najavljena sjednica Vlade FBiH. S tim u vezi nameće se pitanje kakav će biti njegov status u narednom periodu te ko će obavljati funkciju predsjednika Federalne vlade.

Ovo pitanje definirano je Zakonom o Vladi FBiH. U članu 10 ovog Zakona stoji da u slučaju odsutnosti premijera ili u drugim slučajevima, tu dužnost obavljaja njegov zamjenik.

Zamjenik premijera pomaže premijeru u obavljanju njegovih poslova i vrši i druge poslove utvrđene Ustavom Federacije. Zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera” – stoji u Zakonu.

Dakle, Novalićevu funkciju bi, prema odredbama ovog zakona mogli obavljati njegovi zamjenici – Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (HDZ BiH) koja je prvi zamjenik ili drugi zamjenik premijera Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB).

Povezani članci

Afera “Respiratori”: Sutra počinje suđenje Novaliću, Solaku i Hodžiću

DK

Optimistični Fadil Novalić kaže da bi Koridor Vc mogli završiti za jedno 6 ili 7 godina

E.H

Novalić najavio novu novčanu pomoć Vlade FBiH nižim nivoima

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više