Fresh Press portal
BIH Vijesti

Šta je s najavljenim centrom za progon zločinaca: Prazna obećanja Šefika Džaferovića!

Šefik

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u julu 2018. godine je, dok je bio kandidat za člana Predsjedništva, najavio da će inicirati formiranje centra za istinu i pravdu, koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god se nalazili, piše “Avaz“.

Bio kandidat

Kako je tada najavio Džaferović, zadatak centra bio bi da dokumentira zločine, identificira zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužilaštvima zemalja u kojima se nalaze.

Svjedoci smo da se brojni počinioci ratnih zločina, uključujući i genocid, još nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Evrope i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde” – kazao je 24. jula 2018. godine.

Ali otad do danas upitno je šta je uradio predsjedavajući Predsjedništva, a prošle su više od dvije godine. On je tada čak najavio da će, kao član Predsjedništva BiH, osigurati i finansijsku konstrukciju za funkcioniranje centra.

U novembru iste godine, nakon imenovanja za bošnjačkog člana Predsjedništva, Džaferović je, također, najavio otvorenje centra za istinu i pravdu kao odgovor negatorima genocida iz RS. Ali, da se radilo o klasičnoj predizbornoj aktivnosti, pokazuje i podatak da ta institucija još nikada nije formirana niti je Džaferović informirao javnost o bilo kakvim aktivnostima na tom projektu.

Nema odgovora

Džaferovićev ured, ali i Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH već mjesecima ne odgovaraju na naše upite o ovom centru. U prijevodu, Džaferović je dao prazna obećanja.

Po uzoru na “Simon Wiesenthal”

Centar za istinu i pravdu, kako je najavljivao Šefik Džaferović, radio bi po uzoru na“Simon Wiesenthal” centar i koristio bi njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi se ostvarila saradnja i s policijama i tužilaštvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine” – najavljivao je tada Džaferović.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više