Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Šta kaže uputstvo za “malina respiratore”? Sebija Izetbegović jučer je čitala dokumente, ali je jednu stvar preskočila

Press-konferencija menadžmenta KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović jučer je razotkrila brojne nelogičnosti u vezi sa dešavanjima u ovoj zdravstvenoj ustanovi ali i potvrdila informacije koje je Raport objavio.

Povod za presicu bilo je šokantno pismo anesteziologa koji su upozorili na upotrebu respiratora ACM812A ili tzv. malina respiratora.

Osim što je Izetbegović iskoristila priliku da novinare optuži za nepostojeće izjave da su doktori ubice, ona je čitala određene dokumente koji navodno potvrđuju njenu tezu da se malina respiratori mogu koristiti i da su dobri za intenzivnu njegu.

Ona je čitala dokument za koji je rekla da je od Instituta za mjeriteljstvo BiH, ispolitizirane institucije koja radi u svrhu režima koji vodi SDA.

“Dok god imamo ovaj certifikat koji je validan i dok god imamo verifikacioni list od Verlaba, a ovaj certifika kaže: ‘Specifikacija uređaja sa navedenom namjenom od strane proizvođača, u kojoj je navedeno da se ovaj uređaj može koristiti prvenstvo kao stacionaran u prostorijama za intenzivnu njegu, operacionim salama, te da može biti portabilan odnosno mobilni uređaj ukoliko se koristi sa bocom kisika u kolima hitne pomoći’, mi ne smijemo povući te respiratore”, rekla je Izetbegović.

Između, ostalog, respiratore ne smije povovući “jer se boji tužbe iz Kine”.

Međutim, u upustvu za sporne respiratore nigdje se ne navodi riječ “intenzivna njega”.

Čak šta više, decisno se navodi sljedeće:

“Ovi respiratori namijenjeni za korištenje u različitim okruženjima poput hitne pomoći, operacione sale, ambulatnih kola, prilikom transfera pacijenta i pružanja prve pomoći”, piše u uputstvu.

Dio upustva za tzv. malina respiratore
Dio upustva za malina respiratore (kompletno upustvo u posjedu Raporta)

U upustvu se potvrđuje i pisanje Raporta da se ovi respiratori mogu samo koristiti uz prisustvo ljekara, odnosno da pacijent ne smije biti sam u trenutku dok je priključen na aparat.

Posebno je naglašeno ovo:

“ACM812A se uglavnom koristi za pružanje prve pomoći u slučaju respiratornih problema ili respiratorne anestezije itd. Uobičajeno se instalira u kolima hitne pomoći ili u druge medicinske automobile. Također se koristi u prenosnim okruženjima”.

Raport objavljuje i dokumente Verlaba kao i kompanije DreMedical koja je radila određene popravke na aparatima.

Niti u jednom dokumentu niti u verifikaciji koju je izdao Verlab ne piše da se koriste u intenzivnim njegama.

U oba dokumenta se poziva na uputstvo koje je dao proizvođač.

Verifikacija Verlaba
Dokument DreMedical

(Raport)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više