Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Šta se zapravo desilo na Havajima! Zbog jedne greške svijet bio na ivici nuklearnog rata

Guverner Havaja (SAD) David Ige izvinio se za “bol i zabunu” koje je izazvalo lažno upozorenje na opasnost od navodnog raketnog napada u toj saveznoj američkoj državi.

Ige je na konferenciji za novinare obećao da će ponovo biti izvršena procjena sistema za uzbunjivanje kako bi se osiguralo da se takva greška nikada više ne ponovi, piše “Kurir“.

Lažna uzbuna koja je u subotu upozorila stanovnike Havaja na opasnost od navodnog raketnog napada izazvala je paniku koja je trajala gotovo 40 minuta, a još uvijek nije sasvim jasno kako je do toga došlo.

Dok je predsjednik lokalnog parlamenta Havaja Scott Saiki rekao da je neko pritisnuo pogrešno dugme, iz Bijele kuće je saopšteno da se radilo isključivo o “državnoj vježbi“…

Ljudi su u panici napuštali domove, a informacija da je u pitanju lažna uzbuna stigla je do svih korisnika mobilnih telefona tek nakon 38 minuta.

U međuvremenu, američka Federalna agencija za komunikacije pokrenula je sveobuhvatnu istragu o čitavom slučaju.

Saiki je izjavio da je sistem, za koji je stanovnicima Havaja rečeno da se na njega mogu osloniti, potpuno zakazao.

Jasno je da vladine agencije nisu spremne i nedostaje im kapacitet da se nose sa vanrednim situacijama“, naveo je u saopštenju.

Američki predsjednik Donald Trump je obavješten o situaciji na Havajima gdje je građanima upućeno upozorenje na opasnost od balističke rakete.

Predsjednik je upoznat sa situacijom u vezi sa vježbom za vanredne okolnosti na Havajima. Riječ je isključivo o vježbi“, kazala je portparolka Bijele kuće Lindsay Walters.

Širom Havajia građani su ranije u subotu primili tekstualnu poruku u kojoj se upozoravaju na prijetnju balitičkom raketom, ali su zvaničnici te savezne američke države saopštili da je riječ o lažnoj uzbuni.

Uzbuna je, međutim, izazvala paniku među stanovništvom Havaja.

U poruci se građani upozoravaju na prijetnju balističkom raketom i pozivaju da hitno potraže sklonište.

Ovo nije vježba“, navedeno je u poruci.

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Havajia potvrdila je kasnije da ne postoji prijetnja od balističke rakete.

Portparol te agencije Richard Raposa rekao je da nije jasno šta je dovelo do toga da se izda upozorenje za građane Havaja.

Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata.

Testiranja su uslijedila usljed rastuće prijetnje od raketnog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više