Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Statistika ne laže: BiH ubjedljivo najgora u regiji po imunizaciji

Član Predsjedništva Šefik Džaferović gostujući u jednoj televizijskoj emisiji izjavio je kako Bosna i Hercegovina „ ne zaostaje u procesu imunizacije protiv koronavirusa od ostalih zemalja Zapadnog Balkana“.

Naravno, i najpovršnijem posmatraču je jasno kako je ova izjava potpuno neistinita, što potrvđuje i zvanična statistika. Prema podacima stranica Statista i Politico, koje detaljno prate proces imunizacije u svijetu, kada je riječ o državama regije, susjedna Srbija je treća u svijetu po imunizaciji sa već 32 posto vakcninisanog stanovništva. Hrvatska je na 8,89 posto, Crna Gora je na 1,16 posto, Albanija na 1,68 posto, a Sjeverna Makedonija na 0,25 posto, dok za Bosnu i Hercegovinu nema podataka, odnosno činjenica da je u našoj zemlji do sada imunizovan uglavnom vrlo mali broj pripadnika medicinskog osoblja, nije dovoljna da naša zemlja uopće uđe u statistiku i nalazi se u društvu država poput Bruneja, Burkine Faso i Burundija.

Ovo jasno pokazuje da je izjava koju je Džaferović dao potpuno netačna.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više