Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Stiže nam kratkotrajno “proljeće”, pa haos u 2. mjesecu

Prema prognozama, već u četvrtak u našu regiju stiže osjetno zatopljenje, kada bi temperature trebale biti u pozitivi, do 10°C, a lokalno moguće čak i do 14°C!

«Krivac» za ovo osjetno zatopljenje je fronta sa zapada Starog kontinenta, koji s ulaskom u Sredozemlje inicira formiranje ciklone koja bi se tokom vikenda trebala premještati preko naše regije – piše Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

– U takvim okolnostima čeka nas većim dijelom nestabilan, osjetno topliji i vjetrovit period. Pritom će najobilnije padavine biti na Jadranu i dijelovima uz Jadran, u Hercegovini, jugozapadnoj i zapadnoj Bosni, većem dijelu Crne Gore i jugozapadnoj Makedoniji. U ovim područjima lokalno mogu pasti velike količine kiše, pa su ponegdje moguća kratkotrajna plavljenja – navodi se u prognozi spomenute stranice i zaključuje:

– Osjetno zatopljenje prema svemu sudeći neće dugo potrajati, jer se već od drugog dijela vikenda očekuje novo zahlađenje.

A ilustracija raspodjele tlaka zraka za veći dio 2. mjeseca samo potvrđuje da sa zimom nismo završili barem dok kalendarski ne dođe kraj. Blok nad Skandinavijom, Atlantikom i Grenlandom, zatim advekcija vrlo hladnog zraka sa sjeveroistoka i sjevera Europe ukazuje da je neminovan barem još jedan ozbiljan zimski prodor u velikom dijelu kontinenta.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više