Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Stjepan Mesić odbio da bude počasni građanin Sarajeva

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, odbio je da bude počasni građanin Sarajeva, titulu koju dodjeljuje Gradska uprava Grada Sarajeva.

Ovu informaciju za “N1” je potvrdio i sam Mesić.

Prije dvije sedmice za ovu nagradu je bio kandidovan turski književnik i dobitnik Nobelove nagrade Orhan Pamuk. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, koju čini sedam članova, prvobitno je bila “sedam na prema nula” za Pamuka kao počasnog građanina Sarajeva.

U međuvremenu četiri člana su promijenila mišljenje zbog, kako je navedeno, nedostatka elemenata za dodjelu nagrade nako čega su mediji prenijeli da je umjesto Orhana za ovu nagradu kandidovan Stjepan Mesić.

“Odlučili su kako priznanje umjesto Pamuku treba dati (Stjepanu) Mesiću”, pojasnio je Hini vlasnik Baybooka Damir Uzunović koji sumnja da je u pozadini cijele priče politika odnosno dodvoravanje vladajuće bošnjačke stranke Turskoj odnosno režimu Recepa Tayyipa Erdogana, navela je nedavno Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA).

Međutim, kako nam je naveo Mesić, bivšem predsjedniku Hrvatske se niko iz Gradske uprave Grada Sarajeva nije javio u vezi kandidovanja, a nakon što je iz medija saznao za navodnu kandidaturu, odlučio se gradskim vlastima obratiti pismom u kojem je napisao da zbog cijelog slučaja sa Orhanom Pamukom ne želi biti počasni građanin Sarajeva.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više