Fresh Press portal
BIH Vijesti

“Stop negiranju genocida i holokausta”

Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida organiziraju IV međunarodnu konferenciju “Stop negiranju genocida i holokausta”. Konferencija će se održati 20. i 21. juna 2019. godine, u hotelu Holiday, u Sarajevu.

Cilj konferencije je doprinijeti podizanju svijesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija sa prošlošću, te promovirati poštivanje ljudskih prava. IV međunarodna konferencija “Stop negiranju genocida i holokausta” , organizira se u okviru novog projekta Udruženja žrtava “Stop negaciji genocida”, prenosi “Patria“.

S obzirom na to da je negiranje holokausta i genocida u veoma progresivnoj fazi u svijetu, ali posebno u BiH i regiji, konferencija je doprinos udruženja borbi protiv negiranja svih zločina“, naovode iz Udruženja.

Učesnici konferencije su, između ostalih, predsjednik MRMKS-a Carmel Agius i glavni tužilac Serge Brammertz, bivši i sadašnji tužioci i sudije MKSJ/MRMKS, profesori, parlamentarci, istraživači genocida i holokausta, pravni eksperti i poznavaoci međunarodnog prava, koji mogu dati svoj doprinos razumijevanju posljedica negiranja genocida i holokausta, i govoriti o ulozi i značaju međunarodnih i domaćih sudova i nadležnih institucija u sprečavanju negiranja.

Na konferenciji će govoriti i preživjele žrtve, a fokus će biti i na negativnoj ulozi medija u negiranju zločina.

Konferencija je otvorena za praćenje oba dana. Izjave za medije planirane su u četvrtak, 20. 06. 2019. godine, od 09:00 do 09:30h.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Pravosnažna presuda: Holandija djelimično kriva za smrt 350 Bošnjaka u Srebrenici

E.H

OHR želi ubrzati kažnjavanje negatora: Usvojiti zakon o zabrani negiranja genocida prije 11. jula 2020.

E.H

Svi smo mi žrtve genocida, samo čekamo svoj red

A.R

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više