Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Strašno: Preživio genocid, a Tužilaštvo u Zvorniku u optužnici navelo da je Srebrenica “oslobođena”

Nedžad Hasić se već četvrti mjesec nalazi u pritvoru u Bijeljini. On je putem svojih advokata Amira Omerčehajića i Mirne Avdibegović, podnio je zahtjev Sudu Bosne i Hercegovine, da preuzme krivični postupak koji se protiv njega vodi u Okružnom sudu u Bijeljini.

Odbrana svoj zahtjev za preuzimanje „slučaja Hasić“ temelji na osnovu postojanja „procesnih pretpostavki“ iz člana 22. stav 2. Zakona o Sudu BiH.

Navode da je do podnošenja zahtjeva došlo „uslijed izrazite kompleksnosti dosadašnjeg toka krivičnog postupka, kao i enormnog kršenja ljudskih prava optuženog, posebno u periodu 1996-1999. godine, koje je nastavljeno i nakon njegovog ponovnog lišenja slobode krajem 2020. godine po istim optužbama, te straha i nepovjerenja optuženog“ .

Hasiću bi se ponovno trebalo suditi po optužnici koju je podiglo Osnovno javno tužilaštvo u Zvorniku, a u kojoj se, između ostaloga navodi, da su se suoptuženi “udruženo kretali prema Olovu u namjeri da se domognu teritorije Hrvatsko-muslimanske federacije” kako bi napustili teritoriju Republike Srpske “gdje su ostali nakon oslobođenja Srebrenice”.

Dakle, 2021. godine, 26 godina nakon genocida u Srebrenici, žrtvi genocida će se suditi po optužnici u kojoj piše da se u julu 1995. dogodilo “oslobađanje Srebrenice”.

Nedžad Hasić je otac petero djece, preživio je srebrenički genocid u julu 1995. godine, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Grupa se predala pripadnicima IFOR-a, a oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji. Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povukao, Hasić je osuđen za teško ubistvo.

Okružni sud u Bijeljini u žalbenom postupku u decembru 1998. godine donio je presudu kojom je Hasić osuđen na 20 godina zatvora. Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je tu presudu i suđenje se mora vratiti na početak. Međutim, Hasić i još dvojica osuđenih na dugogodišnje kazne Behudin Husić i Ahmo Harbaš u janurau 1999. godine razmijenjeni su po protokolu između FBiH i RS-a.

Hasić je od tada mirno živio na području FBiH, nije se krio, a poslije 1999. godine dobio je i troje djece. Tako je bilo sve do 26. novembra 2020. godine, kada Nedžada Hasića u Tinji kod Srebrenika hapsi SIPA-a i on završava u istoj onoj bijeljinskoj ćeliji u kojoj je boravio više od dvije i po godine.

(Faktor/Politicki/Saff)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više