Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Suđenje za genocid u Srebrenici: Okončano šestogodišnje izvođenje dokaza

Ulaganjem dodatnih dokaza Odbrane, nakon šest godina završen je dokazni postupak na suđenju četvorici policijskih rukovodilaca koji su optuženi za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić optuženi su za prisilno premještanje, transport i zarobljavanje bošnjačkog stanovništva, a nekima je na teret stavljeno i pogubljenje muškaraca, piše BIRN.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Zvornik, Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu, Vasić komandant Štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik zvorničkog Centra javne bezbjednosti (CJB), Zoljić komandant Posebnih jedinica policije (PJP), a Pantić komandir Prve čete PJP-a.

Odbrana Vasića uložila je u dodatne dokaze 12 dokumenata, uključujući izvještaj britanskog SAS-a (Specijalna vazdušna služba) od 11. jula. Kako je rekao branilac Aleksandar Lazarević, sa ovog dokumenta je nedavno skinuta oznaka tajnosti, a za Odbranu je bitan jer govori o opažanjima trojice pripadnika SAS-a iz tog perioda.

Odbrana je uložila i set naređenja Armije BiH za intenziviranje dejstava i diverzantskih aktivnosti prema srpskoj strani od maja do jula 1995. godine.

Uloženo je i nekoliko dokumenata vojnih organa Republike Srpske o transportu civila i ispitivanjima muškaraca koji, prema Lazareviću, pokazuju ko je bio zadužen za te aktivnosti. Izvještaj o pogibiji vozača i medicinskog tehničara u sanitetskom vozilu 15. jula 1995. godine, kako je naveo, pokazuje da su ljudi u koloni bili naoružani i izvodili dejstva.

Tužilac Predrag Tomić prigovorio je na vjerodostojnost i relevantnost dokumenata.

Branioci optuženih potvrdili su da su 22. aprila primili izmijenjenu optužnicu i da nemaju novih prijedloga dokaza.

Lazarević je kazao da je iz optužnice izbrisana deseta tačka koja se odnosi na prekopavanje grobnica, primijetivši da su u drugoj tački ipak ostali neki navodi o ukopima i skrivanju dokaza.

Završne riječi preliminarno su zakazane za 10. maj, a postupajući tužilac bi se u međuvremenu trebao izjasniti da li je u mogućnosti da ih pripremi do tada.

Suđenje petorici optuženih počelo je u aprilu 2015. godine.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više