Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Američki F-22 ispalio projektile upozorenja na ruske avione u Siriji

Zvaničnik Pentagona kazao je da je američki avion ispalio projektile na ruske avione koji su ušli u zonu deeskalacije iznad Sirije.

Američki borbeni avion F-22 u znak upozorenja ispalio je projektile nakon što su dva ruska aviona Su-25 ušla u zonu deeskalacije u zračnom prostoru Sirije istočno od Eufrata, javio je Reuters pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Prema njegovim riječima, u incident su bila uključena dva američka aviona F-22 Raptor i ruski avioni, koji su napustili područje nakon što su ispaljeni projektili upozorenja.

Pentagon nije mogao saopćiti koliko je često ruska avijacija prekršila zone deeskalacije u Siriji.

Raniji incidenti

Moskva i Washington potpisali su 2015. godine memorandum o borbenim letovima iznad Sirije i dogovorili vruću liniju kako bi izbjegli incidente, javlja Russia Today.

Uz pomoć sistema za rano upozorenje vojske ovih zemalja dogovaraju približnu lokaciju i misije aviona kako bi se spriječilo da se ruski i američki avioni istovremeno nađu na istoj lokaciji.

Sličan incident desio se prošle sedmice, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Navodi se da je ruski Su-35 primorao američke lovce F-22 da napuste teritoriju u kojoj su, navodno, opstruirali protivterorističku operaciju ruske avijacije.

Zone deeskalacije

Sporazum iz Astane, po imenu glavnog grada Kazahstana, gdje je sklopljen, omogućio je uvođenje “zona deeskalacije”, predviđajući prekid sukoba.

Četiri zone deeskalacije uvedene su u Siriji i u njima u načelu prekid vatre poštuju i režimske snage i pobunjenici.

Riječ je o područjima pod kontrolom opozicije koja bi bila pošteđena ruskih i Vladinih napada u zamjenu za borbu protiv grupa kvalifikovanih kao terorističke organizacije.

Izvor: balkans.aljazeera.net

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više