Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Cjepivo Pfizera i BioNTecha neutralizira brazilsku varijantu koronavirusa

Cjepivo proizvođača Pfizer i BioNTech protiv Covida-19 uspjelo je neutralizirati novu varijantu koronavirusa koja se ubrzano širi u Brazilu, pokazala je laboratorijska studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine u ponedjeljak.

Studija navodi da je krv osoba koje su primile Pfizer/BioNTechovo cjepivo neutralizirala umjetnu verziju virusa koja je sadržavala iste mutacije u šiljku koju u sebi ima i visoko zarazna, P.1 verzija koronavirusa koja je otkrivena u Brazilu.

Znanstvenici u studiji navode kako je neutralizirajuća sposobnost bila otprilike jednaka onoj koju je njihovo cjepivo imalo na prethodnu, manje zaraznu varijantu virusa od prošle godine.

Šiljak, kojeg virus koristi kako bi ušao u čovjekove stance, primarna je meta mnogih cjepiva protiv Covida-19.

U prethodno objavljenim istraživanjima, Pfizer je otkrio kako je njihovo cjepivo neutraliziralo i druge zaraznije varijante virusa, britansku i južnoafričku varijantu, iako se pokazalo da južnoafrička varijanta može smanjiti razinu antitijela koja se stvaraju nakon cijepljenja.

Pfizer je ustvrdio da vjeruje kako je vrlo vjerojatno da njihovo trenutno cjepivo štiti protiv južnoafričke varijante virusa. Ipak, ta tvrtka planira testirati eventualni učinak treće doze cjepiva kao i testirati preoblikovanu verziju cjepiva, namijenjenu borbi s tom varijantom kako bi se bolje razumjela imunološka reakcija.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više