Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Emiraćani slave prvog astronauta kao heroja, stavljaju ga na markice i kovanice

Astronaut Hazza Al Mansouri, koji je ušao u historiju kao prvi kosmonaut jedne arapske zemlje koji je boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, vratio se danas na Zemlju poslije osam dana provedenih u orbiti.

Mansouri, koji je postao heroj u rodnoj zemlji Ujedinjenim Arapskim Emiratim (UAE), sletio je danas na kazahstanske stepe zajedno sa Amerikancem Nickom Hagueom i Rusom Alexeyjom Ovchininom.

“Posada je dobro”, saopštila je američka svemirska agencija (NASA) prikazujući video snimke kosmonauta koji izlaze iz svemirskog broda.

Mansouri je po slijetanju na Zemlju stavljen u sjedeći položaj, u fotelju, dok se ponovo ne prilagodi Zemljinoj gravitaciji.

Hague i Ovchinin su bili 203 dana u orbiti, dok je Mansouri bio od 25. septembra. Drugi astronauti koji su poletjeli sa Mansourijem, Rus Oleg Skripochka i Amerikanka Jessica Meir se vraćaju na Zemlju narednog proljeća.

Vlasti UAE koje su ponosne na Mansourija kao prvog arapskog astronauta koji je bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u njegovu čast su štampale poštanske marke sa njegovim likom, a pojavile su se kovanice također s likom kosmonauta.

Mansouri je iz svemira slao fotografije UAE i Mekke, svetog mjesta islama.

(Vijesti.ba / BETA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više