Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izraelske snage ubijaju i nanose trajne invaliditete palestinskoj djeci

Svjetski pokret za zaštitu djece optužio je izraelske snage sigurnosti za izvođenje namjernih oružanih napada na palestinsku djecu s namjerom da ih ubije ili učini invalidima.

U pisanom saopćenju palestinske filijale Pokreta se navodi kako su dokumentirani napadi izraelskih snaga na palestinske maloljetnike tokom mirnih demonstracija na granici između Gaze i Izraela.

“Dokazi potvrđuju kako su izraelske snage izvodile napade na djecu s jasnom namjerom da ih ubiju ili im nanesu trajne posljedice“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju je također navedeno osam izraelskih napada na palestinske mališane.

Izraelski vojnici su hicem iz vatrenog oružja u glavu pogodili 12-godišnjeg Mahmouda al-Savalihija koji je tako ostao bez lijevog oka.

Al-Savalihi je u napadu pretrpio i teži oblik amnezije, a iz Svjetskog pokreta za zaštitu djece njegov slučaj navode na prvom mjestu.

Pokret je pozvao na procesuiranje svih pripadnika izraelskih snaga sigurnosti koji su odgovorni za napade na palestinsku djecu.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više