Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kurdska vojska na osam kilometara od Mosula

Kurdske pešmerge nalaze se na samo osam kilometara od drugog po veličini iračkog grada Mosula, javljaju komandanti, a prenosi CNN. Nakon sedam dana od početka iračko-kurdske ofanzive, prve oslobodilačke snage nalaze se na korak od ulaska u Mosul koji je pod kontrolom terorističke Islamske države još od 2014. godine.

Ukupan broj ljudi koji učestvuju u akciji ofanzive približan je 100.000, što vojnika što operativaca u pozadini. U sedmici borbi oslobođeno je više od 40 naselja i sela koji gravitiraju Mosulu, a napredovanje teče brže nego što se mislilo.

U Mosulu se nalazi ne više od 5.000 militanata koji su za vrijeme iračko-kurdskih napada izvršili zločine protiv čovječnosti ubivši više od 300 civila, uglavnom muškaraca i dječaka, dok civile koriste i kao živi štit.

Oslobađanje Mosula označilo bi kraj Islamske države u Iraku, a koja se u ovom trenutku prostire i na Siriju gdje učestvuje u krvavom građanskom ratu.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više