Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Novi Zeland od građana otkupljuje oružje zabranjeno nakon napada u Christchurchu

Više od 208 miliona novozelandskih dolara je odvojeno za otkup poluautomatskog oružja od građana, koje je zabranjeno nakon smrtonosnih napada. Zabrana je stupila na snagu u aprilu, nekoliko sedmica nakon pucnjave koja se dogodila u martu, u kojoj je terorist Brenton Tarrant usmrtio 51 osobu u džamiji i islamskom centru tokom džume.

Program se odnosi samo na licencirano oružje te će trajati šest mjeseci, a Novozelanđani imaju rok do 20. decembra da predaju oružje.

Ministar policije Stuart Nash je kazao da program ima jedan cilj, a to je uklanjanje najopasnijeg oružja.

Prema novom zakonu, zabranjeno je poluautomatsko oružje, kao i dijelovi koji se mogu iskoristiti za sklapanje zabranjenog oružja.

Država će za komad oružja isplatiti do 95 posto njegove vrijednosti. Procjenjuje se da se novi zakon odnosi na 14.300 komada poluautomatskog oružja.

IZVOR: NY Post
Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više