Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

“Nuklearni rat nikad nije bio bliži”

Vašington — Svet nikada nije bio tako blizu početku nuklearnog rata, smatra bivši američki ministar odbrane Vilijem Peri.

Peri, koj je bio na čelu Pentagona od 1994. do 1997, u izjavi za “Dalas morning njuz” je rekao da stari model sukoba između nuklearnih sila, Rusije i Amerike, nigde nije nestao.

Kao još jedan razlog za zabrinutost, Peri je naveo i to što SAD i njihovi najbliži konkurenti Rusija, Kina, Indija i druge zemlje u neobičnoj trci u naoružanju stvaraju sve destruktivnije oružje, a novine u toj oblasti se pojavljuju sve češće, prenosi Sputnjik.

Bivši ministar je podsetio da je Pentagon već upozorio Kongres da će mu u narednih 20 godina biti potrebne velike količine novca — oko 450 milijardi dolara.

Planirano je da se tim novcem, između ostalog, naprave novi bombarderi, podmornice i rakete.

Peri sa ironijom naglašava da se sve to dešava na kraju mandata predsednika Baraka Obame, koji je u aprilu 2009. godine u svom govoru u Pragu obećao da će raditi na stvaranju sveta bez nuklearnog oružja.

“Mi često razmišljamo o opasnosti od nuklearne katastrofe koja je pretila tokom Hladnog rata, ali ta opasnost se sada vraća. To se dešava zbog konstantnog pogoršanja odnosa sa Rusijom. Sve, naravno, nije tako loše kao u vreme Hladnog rata, ali tako je trenutno”, rekao je Peri.

Bivši šef Pentagona takođe je istakao da je povećan broj pretnji u poređenju sa onima iz vremena Hladnog rata.

“Suočeni smo sa dve nove vrste opasnosti, koje nisu postojale u Hladnom ratu. Jedna od njih je rizik od nuklearnog terorizma, a drugi — regionalni nuklearni rat, na primer izmedu Indije i Pakistana. Kada dodate te dve komponente u jednačinu, rizik od nuklearne katastrofe postaje veći”, zaključio je on.


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više