Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Putin ne objavljuje političke planove

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da nacionalni referendum o ustavnim promjenama koje je predložio neće biti iskorišten kako bi se produžio njegov boravak na vlasti, ali je ostao “nijem” prema svojim budućim političkim planovima.

Kritičari Kremlja smatraju Putinove amandmane dijelom njegovih napora da ostane na čelu države nakon što njegov trenutni predsjednički mandat istekne u 2024. Predložene promjene ipak ne preciziraju kako bi on to mogao učiniti.

Upitan tokom sastanka sa studentima i profesorima da li bi se referendum mogao koristiti da se direktno produži njegov boravak na vlasti, Putin je izjavio da to nije ono što želi.

– Nisam predložio da se produži moja vladavina. Izbori za šefa države moraju se održati na osnovi konkurencije – kazao je.

Posmatrači spekuliraju da bi, kada mu mandat istekne, Putin mogao iskoristiti amandmane da obavlja dužnost šefa Državnog vijeća ili premijera. Pozicija premijera, ipak, tek treba biti definirana, dok je čelnik Državnog vijeća očigledno podređen predsjedniku, i malo je vjerovatno da bi Putin tu poziciju namijenio sebi.

Ostalo je nejasno zašto ruski čelnik žuri s ustavnim promjenama četiri godine prije isteka svog mandata.

Putin, 67-godišnji bivši oficir KGB-a  koji predvodi Rusiju duže od 20 godina, najdugotrajniji je ruski čelnik od vremena sovjetskog vođe Josifa Staljina. Putin nastoji da zadrži svoje planove u tajnosti do posljednjeg trena, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više