Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Šaćirbej: Trump je sličan Miloševiću

Jedan od onih koji nisu bili iznenađeni pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima bio je bivši ministar spoljnih poslova BiH Muhamed Šaćirbej.

Šaćirbej je u razgovoru za N1 kazao da se u SAD-u već duže vrijeme osjeti porast mržnje i netolerancije prema strancima, slično kao što je i u Evropi.

Trump je tokom svoje kampanje kazao da će, ukoliko postane novi stanovnik Bijele kuće, podići zid prema Meksiku i zabraniti ulazak muslimanima u Ameriku. Šaćirbej smatra da je Trump oportunista koji je ovakvim izjavama želio samo da dobije glasove onih koji inače ne glasaju osim kada je za nekoga ko poziva na mržnju, ali da ipak…

“Ima ljudi koje će ovakve izjave o podizanju zidova i zabranama ulaska za strance ohrabriti. Mislim da je Trump oportunista i po tome je sličan Slobodanu Miloševiću”, kazao je on.

Javnost u BiH, ali i u regionu, zanima kakav će stav SAD-a nakon pobjede Trumpa imati prema prostoru bivše Jugoslavije. Šaćirbej je mišljenja da će BiH biti na jednom od “radara” američke vanjske politike, samo, kako je kazao, pitanje je na kojem.

“Bojim se da prostor bivše Jugoslavije ne postane otvorena zona prepucavanja sila. BiH nije dio niti turske niti ruske imperije. Moramo naći mjesto u Evropskoj uniji i NATO-u. Bojim se da ove dvije strane (Turska i Rusija) pokušavaju BiH vući prema istoku. Možemo postati igra između velikih sila”, zaključio je Šaćirbej.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više