Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

SAD: Majci ubijenog Afroamerikanca tri miliona dolara odštete

Odšteta je dogovorena deset dana nakon što je Jeronimo Yanez, policajac porijeklom iz Latinske Amerike, oslobođen svih optužbi, uključujući ubistvo drugog stepena.

WASHINGTON (AA) – Majka Philanda Castilea, vozača kojeg je ubio policajac, dogovorila je odštetu od skoro tri miliona dolara s gradskim vlastima St. Anthonyja u američkoj saveznoj državi Minnesoti, javlja Anadolu Agency (AA).

Odšteta je dogovorena deset dana nakon što je Jeronimo Yanez, policajac porijeklom iz Latinske Amerike, oslobođen svih optužbi, uključujući ubistvo drugog stepena.

Slikovni rezultat za Philand Castile

“Nikakva suma novca ne može nadomjestiti Philanda. Dogovor bi ipak trebao osigurati bar malo olakšanje za one koji su gnjevni zbog njegove smrti”, rekao je Robert Bennett, advokat koji zastupa porodicu Castille.

Preostalo je još da državni sud odobri dogovor dvije strane u visini od 2,9 miliona dolara.

Američki sud je ranije ovog mjeseca presudio da Yanez, koji je ubio Afroamerikanca kada ga je zaustavio na cesti prošle godine, nije kriv za ubistvo iz nehata.

Yanez se teretio da je prošlog jula ubio Philanda Castilea (32). Njegova djevojka koja je sjedila na suvozačevu mjestu informacije o ubistvu je objavila na društvenim medijima i privukla pažnju nacije te izazvala višesedmične proteste u St. Paulu i Minneapolisu.

Yanez je na sudu svjedočio da se bojao za svoj život, a da Castile nije poslušao njegove naredbe i upute.

Povezana slika

Taj incident, sličan mnogim drugim širom zemlje, potaknuo je javnu raspravu u SAD-u o tome koristi li policija prekomjernu silu protiv manjina.

Izvor: freshpress.info/Anadolija

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više