Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ukrajinski avion nije oborila raketa, to su nelogične glasine

Iranske vlasti civilnog zrakoplovstva odbacile su kao “naučno nemoguće” izvještaje medija da je ukrajinski putnički avion, koji je poletio iz Teherana, oboren njihovom raketom, a ovaj scenarij su nazvali “nelogičnim glasinama”.

– Naučno je nemoguće da je raketa pogodila ukrajinski avion, takve su glasine nelogične – izjavio je u četvrtak Ali Abedzadeh, šef iranske Organizacije civilnog zrakoplovstva, a prenosi novinska agencija ISNA.

Pozivajući se na anonimne zvaničnike Pentagona i obavještajnih službi, američki mediji su objavili da je Boeing 737 “vrlo vjerovatno” srušen iranskom raketom, prenosi Russia Today.

Let 752 ukrajinske Međunarodne aviokompanije srušio se nekoliko minuta od polijetanja iz Teherana, a samo nekoliko sati nakon što je Islamska revolucionarna garda ispalila rakete na američke mete unutar Iraka, u znak odmazde za prošlosedmično ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija.

Iranske vlasti civilnog zrakoplovstva razmatrale su mogućnost da je avion oboren, ali su odbacili tu mogućnost jer se avion pokušao vratiti na aerodrom.

Ukrajinski zvaničnici naveli su fotografiju krhotina aviona koja je “objavljena na internetu” kao mogući dokaz napada, ali iranske vlasti kažu da se fotografije ne podudaraju sa fizičkim dokazima.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više