Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tageszeitung: Čović traži osnivanje entiteta Herceg-Bosna, a to je u suprotnosti sa zahtjevima EU

Cilj HDZ-a je da proširi utjecaj Hrvatske u BiH. Više zemalja Evropske unije, koje nisu imune na šovinističko-nacionalističku ideologiju, to podržava, piše u jučerašnjem broju berlinski Tageszeitung.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman neprestano radi na širenju hrvatskog utjecaja u Bosni i Hercegovini. Radman je nedavno u Briselu izjavio da Hrvatska želi pomoći svojoj susjednoj zemlji Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna. No, njegov “Zagrebački non-paper”, koji je predstavio prije sedam dana u Briselu, pokazao se kao manipulacija koja umnogome pomaže daljnjoj destabilizaciji zemlje.

Gordan Grlić Radman želi provesti Izborni zakon u Bosni i Hercegovini, kojim se želi proširiti utjecaj tamošnje hrvatske nacionalističke stranke HDZ BiH, piše TZ. Stranka smatra nepravednim što hrvatskog člana tročlanog Predsjedništva cijele države mogu birati svi građani entiteta “bosansko-hrvatske federacije”, a ne samo Hrvati.

“To je bio slučaj sa Željkom Komšićem, koji je prije dvije godine kao Hrvat izabran u državno predsjedništvo BiH, ali pripada stranci socijalno-liberalne orijentacije, a ne HDZ-u BiH. Uz to, hrvatski nacionalisti žele promijeniti Izborni zakon u odnosu na Dom naroda FBiH tako da imaju pravo veta. Dom naroda može ukidati zakone koje je usvojio parlament”, navodi se.

Protiv toga govori presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu iz 2009. (op. red. “Sjedić-Finci”). Tada su se vođe jevrejske zajednice i romske manjine u BiH usprotivile diskriminaciji građana koji ne spadaju u tri “konstitutivna naroda” Srbe, Hrvate i Bošnjake, podigli tužbu i pobijedili. Jer prema Ustavu BiH, ljudi iz ovih grupa i oni koji se ne definišu nacionalno nemaju pravo biti birani na najviše državne funkcije.

Presuda Sejdić-Finci suprotna ciljevima nacionalista u BiH

Presuda Suda za ljudska prava zahtijeva jednak tretman svih građana u Bosni i Hercegovini – što je suprotno od onoga što nacionalisti žele: a oni žele dalje razdvajanje etničkih grupa. Naprimjer, šef HDZ-a Dragan Čović traži osnivanje nacionalno definiranog “hrvatskog entiteta” Herceg-Bosne.

To je u suprotnosti s evropskim zakonom, koji je preduvjet za učlanjenje u EU. Nedavno je, kao odgovor na upit Saveza 90/ Zeleni, Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke saopštilo da se u BiH mora provesti ustavna reforma u skladu s presudom Sejdić-Finci.

Hrvatski ministar vanjskih poslova tražio je za promjenu Izbornog zakona podršku od zemalja EU u kojima su prisutne i šovinističko-nacionalističke ideologije. Mađarska, Bugarska, Slovenija, Grčka i Kipar potpisale su “Zagrebački non-paper”, prenosi DW.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više