Fresh Press portal
Početna » Blog » Tegeltija prijetnje SDA uzima za ozbiljno: “Radi se na rušenju VSTV-a”
BIH Vijesti

Tegeltija prijetnje SDA uzima za ozbiljno: “Radi se na rušenju VSTV-a”

Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija potvrdio je da su i do njega došla saznanja o scenariju “rušenja” VSTV-a, a što je sinoć na svom Facebook profilu objavila potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić.

Tegeltija je povodom teksta koji je objavila potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić rekao da ne može komentarisati nešto što se još uvijek nije desilo, međutim ne može ni isključiti postojanje takvih ideja i razvoj jednog takvog scenarija, iz razloga što su i do njega došla slična saznanja iz ozbiljnih međunarodnih krugova.

Moram naglasiti da je poprilično neprimjetno u javnosti, vjerovatno zbog diskusije o građanskoj Republici BiH, koja je okupirala pažnju javnosti, prošao dio iz najnovije deklaracije SDA, koji je identifikovao VSTV kao problem za tu političku stranku i kojom deklaracijom se traži njegova reforma“, naveo je Tegeltija.

On je istakao da je VSTV jedina institucija BiH koja se spominje u Deklaraciji SDA i traži njegova reforma, a prije toga konstatuje odgovornost VSTV-a za procesuiranje bošnjačkih generala za ratne zločine i kako to oni tvrde “trend uklanjanja Bošnjka” s rukovodećih mjesta u pravosuđu BiH.

Kada vodeća politička stranka u FBiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slučaju SDA kao vladajuća stranka, kao svoj programski cilj postavi ‘reformu VSTV-a’ iz razloga koji su navedeni, onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti za ozbiljno“, rekao je Tegeltija.

Kada je riječ o odnosu s međunarodnim predstavnicima, on naglašava da VSTV u ovom sazivu nikada neće prihvati bilo kakvu servilnost prema bilo kome kao svoj način rada.

Ono što VSTV prihvata i podržava je partnerstvo kao oblik saradnje, kako s domaćim zakonodavnim i izvršnim vlastima tako i s različitim političkim predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija. Sve ispod partnerstva kao oblika saradnje bilo bi ponižavajući odnos koji ne bismo mogli prihvatiti, a da ne govorim o tome koliko bi to ugrozilo ne samo nezavisnost pravosuđa, nego i sam suverenitet BiH“, kazao je Tegeltija.

U vezi s izvještajem koji treba izraditi nezavisni ekspert EU Reinhard Priebe, Tegeltija ističe da su svi koraci koje su poduzeli u posljednje dvije i po godine i koje preduzimaju, kako u dinamici tako i sadržaju, blisko koordinirani s Evropskom komisijom u Briselu.

Tako da će izvještaj gospodina Pribea o VSTV-u, na neki način, dobrim dijelom biti i izvještaj o samoj Evropskoj komisiji i njenim aktivnostima u saradnji s VSTV-om“, zaključio je Tegeltija, piše “Klix.ba“.

Povezani članci

SDA uzvraća udarac: “Umjesto što morališe, Tegeltija treba smijeniti”

E.H

Strategija Tegeltija: “Vjerujte meni, ne vjerujte svojim očima”

E.H

929 kvadratnih metara samo 200.000 KM – Pogledajte vikend kuću Milana Tegeltije koju je kupio od plate

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više