Fresh Press portal
Početna » Blog » Tegeltija: “Vrijeme je da se Bakir Izetbegović i raja iz SDA malo razbude”
BIH Vijesti

Tegeltija: “Vrijeme je da se Bakir Izetbegović i raja iz SDA malo razbude”

odbacena-disciplinska-tuzba-podnesena-protiv-tegeltije-tegeltija_5cf65f45edbce

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskoga vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija poručio je da se pritiscima na VSTV pokušava uspostaviti kontrola nad ovom institucijom i cijelim pravosudnim sustavom, kako bi bio korišten za političku prinudu ili prijetnju

Tegeltija je upozorio kako je očigledno da VSTV od kraja 2016. godine i izbora predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca trpi snažne pritiske i udare, te da se tako pokušavaju diskreditirati kako članovi tako i kompletan VSTV, piše “Dnevni list“.

Ustvari se radi o udarima kojima se pokušava uspostaviti kontrola nad VSTV-om i cijelim pravosudnim sustavom, kako bi se mogao koristiti za političku prinudu ili prijetnje na političkoj sceni u BiH”, izravan je bio Tegeltija.

Križaljka u pravosuđu

On je pojasnio da se u deklaraciji SDA kao programski cilj postavlja reforma VSTV-a, kojem se na teret stavlja “optuživanje bošnjačkih generala” i “trend uklanjanja Bošnjaka s rukovodećih pozicija u pravosuđu”.

Prema njegovim riječima, u tu svrhu koriste se “politički kontrolirani i usmjereni mediji” koji skoro svakodnevno izbacuju poneku kvaziaferu u pravosuđu da bi se stvorila slika o VSTV-u kao tijelu koje je nekompetentno i koje treba mijenjati.

U tom kontekstu treba promatrati sve ovakve pokušaje kroz različite izjave i napise o fabriciranim aferama u pravosuđu. Nažalost, takav pristup naišao je na plodno tlo i sada imamo situaciju u kojoj mi svakodnevno nešto moramo da objašnjavamo i demantiramo”, zaključio je predjednik VSTV-a .

Zanimljivo je kako se Milan Tegeltija opet oglasio o političkom pritisku uperivši prst prema stranci Bakira Izetbegovića baš neposredno kada je VSTV izborom dvoje zamjenika Glavne tužiteljice BiH Dijane Kajmaković i Milanka Kajganića zaokružio tu trakavicu imenovanja na najviše državne pravosudne institucije. I posve je jasno, to se može komotno podvući u tim kadrovskim akrobacijama apsolutno nema pipaka SDA, stranke koja je godinama putem različitih instrumenata i pomoćnih centara moći, suvereno kormilarila sudstvom i tužiteljstvom. Tu su sada neki novi igrači koji se nisu smirili dok nisu Izetbegovićevu šapu maknuli sa pravosuđa. Je li postojao i je li okončan ”trend uklanjanja Bošnjaka s rukovodećih pozicija u pravosuđu” kako se citira u famoznoj Deklaraciji SDA?

Zvona za uzbunu

Ako se promatra isključivo iz kuta najjače bošnjačke stranke koja se sebe voli promovirati čak i u građansku opciju, ima razloga za sumnju i nezadovojstvo. Odlaskom miljenice obitelji Izetbegović i SDA Medžide Kreso sa čelne pozicije u Sudu BiH, koja je vedrila i oblačila u kompletnom pravosudnom sustavu splahnuo je nekadašnji utjecaj SDA na sudstvo i tužiteljstvo. To se poklopilo i sa dolaskom Milana Tegeltije na čelu VSTV-a koji je nekim svojim postupcima toliko iziritirao sarajevske političke i pravne elite da je postao trn u oku i najomraženija osoba u javnom prostoru. Međutim, ako se kadrovska križaljka u pravosuđu tretira iz kuta probosanskih snaga, u što se licemjerno uvlači i SDA , iako je nacionalna stranka, interesi su apsolutno zastupljeni. Predsjendik Suda BiH Ranko Debevec je neupitni izdanak toga diskursa i njega su na tu dužnost, mnogi to tvrde, i ustoličile te interesne skupine. U VSTV-u je zamjenica Jadranka Lokmić Bošnjakinja kao i Dijana Kajmaković u Tužiteljstvu BiH.

Ako se vođa SDA Bakir Izetbegović malo razbudi mogao bi izlobirati imenovanje novoga državnoga ministra pravde ako se uopće bude i formiralo Vijeće ministara BiH. Međutim, Izetbegović do sada nije davao signale da želi tu poziciju, a s druge strane u deklaraciji podvlači sustavno ugrožavanje Bošnjaka i njihovo neutraliziranje sa čelnih pozicija. Preuzimanjem pozicije ministra pravde u državi SDA bi u konačnici ”ispravila devijacije” i izbalansirala nacionalnu zastupljenost . Zanimljivo krvna zrnca se nisu prebrojavala kada je na čelu VSTV-a bio Srbin Milorad Novković, Glavni tužitelj Srbin Milorad Barašin, a Bošnjakinja Medžida Kreso, predsjednica Suda BiH. Hrvati su imali samo državnog ministra pravde. I nisu se baš gromoglasno bunili ili ih Sarajevo nije htjelo čuti što su im za ratne zločine pohvatali i procesuirali sve što je išta značilo u HVO i Herecg Bosni. Sada kada su pravosuđe i pravda pokucali i na vrata nekih bošnjačkih generala i zapovijednika sa ”sarajevskog mindera” zvone za uzbunu.

Povezani članci

SDA uzvraća udarac: “Umjesto što morališe, Tegeltija treba smijeniti”

E.H

Strategija Tegeltija: “Vjerujte meni, ne vjerujte svojim očima”

E.H

929 kvadratnih metara samo 200.000 KM – Pogledajte vikend kuću Milana Tegeltije koju je kupio od plate

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više