BIH Vijesti

TEK ROĐENE BEBE NA ČEKANJU ZA BCG! Ko će odgovarati za nestašicu vakcina u KS?

Od 30. aprila u Kantonu Sarajevo vlada nestašica vakcina. U sarajevskim porodilištima nema BCG vakcine protiv tuberkuloze, a nema je ni u Domovima zdravlja KS gdje se novorođenčad upućuju da prime ovu vakcinu, piše Patria.

Osim BCG vakcine u Domovima zdravlja trenutno nema ni vakcina MRP, DTPR i Tetraxima. Kako nam je pojašnjeno dobavljač je Torlak iz Beograda, i vakcine imaju kratak rok trajanja, a trenutno su u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva na provjeri. Za sada je sigurno da do kraja maja neće doći do onih kojima je potrebna.

Epidemiološka situacija u regionu je nepovoljna (sve manje vakcinisane djece), pa je pravi luksuz i nemar dovesti se u ovakvu situaciju, da zbog lošeg planiranja nabavke prolongira se vakcinacija.

“Istina je da nemamo vakcine, ali nema razloga za paniku. Imamo spiskove djece koja nisu primila BCG i čim nam stignu vakcine krenut ćemo s vakcinacijom. Ovdje je riječ o lošem planiranju od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH koje dobavlja vakcine. Nije ovo prvi put da se dešava” – kaže naš izvor iz Domova zdravlja KS.

Iako se BCG prima 24 sata nakon rođenja, ljekari ističu da ukoliko se to ne desi, nema smetnji da novorođenče primi vakcinu s prvim susretom sa zdravstvenom ustanovom.

Uredno se daje HVB koja je druga na kalendaru obavezne imunizacije. Na svakom otpusnom listu, stoji da se majka javi na nadležni dječiji dispanzer i da traži informaciju koju u ovom trenutku niko nema.

Inače, vakcinacija je zakonska obaveza. U ovakvoj situaciji, nadležne institucije direktno krše zakon, onemogućavajući vakcinaciju tek rođenih beba, i na taj način kršeći njihovo osnovno ljudsko pravo na zdravstvenu zaštitu.

Belmin H. otac tek rođenog sina koji nije primio vakcinu BCG kaže da je ogorčen.

“Neko mora odgovarati za ovaj nehat. Mora se pažljivije planirati nabavka vakcina. Nedopustivo je da zbg nečijeg nemara mi sada moramo konstantno ići ili zvati Dom zdravlja da vidimo je li stigla vakcina. To su tek rođene bebe i morali smo ići pedijatrici na savjetovanje, jer smo bili uplašeni i pitali smo da li se može činjenica da nije primio BCG negativno odraziti na njegovo zdravlje” – kaže Belmin.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajte Prihvatam Pročitaj više

bitcoin haberleri uşak escort ilbet yabancı dizi izle