Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tender vrijedan 17 miliona KM namješten za dvije firme

U ponedjeljak (22. avgust) znat će se koja informatička kompanija će nabaviti Microsoftove licence za računare, koji se koriste u institucijama Bosne i Hercegovine. Riječ je o tenderu vrijednom oko 17 miliona KM, bez uračunatog PDV-a. Posao se odnosi na vremenski period od 2016. do 2019. godine, piše Patria

Komisija za provjeru pristiglih ponuda neće imati mnogo dilema. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH raspisalo je takav tender da ovaj višemilionski posao mogu dobiti tek dvije firme iz Bosne i Hercegovine, i to informatička kompanija SYS Co iz Sarajeva ili kompanija Lanaco d.o.o. iz Banja Luke.

Druge informatičke kompanije iz države ne mogu ispuniti uslove koji se traže u tenderu, bez obzira na njihove ranije reference.

Zašto će baš jedna od ove dvije kompanije dobiti da nabavi Microsoftove licenci za potrebe institucija BiH?

U tenderskoj dokumentaciji koju je raspisalo Ministarstvo komunikcija i prometa BiH navodi se da na tender mogu aplicirati samo kompanije koje imaju status takozvanog Microsoft LAR-a. Riječ je o Microsoftovima partnerima specijalizirani za velike korisnike.

Na stranici Microsofta jasno se navodi da su njihovi LAR-ovi za BiH upravo ove dvije kompanije; SYS Co i Lanaco d.o.o. Treća kompanija sa statusom LAR ne postoji u BiH.

Vlasnik sarajevske kompanije SYS Co je Faruk Talibečirević. On je ujedno i suvlasnik u kompaniji Logosoft. Većinski paket u Logosoftu prodao je prije nekoliko godina srbijanskom M:telu.

Vlasnik banjalučke firme Lanaco je Nebojša Ninić, jedan od najbližih saradnika Milorada Dodika. Portal Žurnal objavio je prošle godine kako se upravo za ovu kompaniju vežu milionske afere. Novinari ovog portala pisali su da Lanaco neke od najvećih poslova u javnim institucijama Republike Srpske dobija mimo tendera.

Tender2

U BiH ima oko 150 Microsoftovih partnera. Ali niti jedan od njih ne može ponuditi uslove pod kojim bi nabavio Microsoftove licence za potrebe institucija BiH. Eliminisani su tačkom 3.5. ovog tendera, piše Patria.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više