Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tko su kandidati za novog ministra sigurnosti BiH nakon odlaska Radončića?

Nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH i poručio da je vlast na državnom nivou za SBB završena priča, u SDA su počeli razmišljati o imenu novog ministra.

S obzirom na kompleksnu političku situaciju u zemlji i brojne sigurnosne izazove potrebno je što prije izabrati kandidata i izvršiti imenovanje Radončićevog nasljednika.

Kako Klix.ba saznaje trenutno su u opticaju tri imena, ali koja i dalje nisu zvanično okarakterisani kao kandidati, već više kao želje određenih krugova u Stranci demokratske akcije.

Prvi je Mirsad Vilić, aktuelni direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Drugi je Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, dok je treća opcija Adil Osmanović bivši ministar civilnih poslova BiH i aktuelni parlamentarac.

Za danas je zakazana i sjednica Predsjedništva SDA na kojoj će jedna od tema biti i pitanje izbora novog ministra.

U Stranci demokratske akcije istovremeno postoji velika bojazan da bi moglo doći do blokade u procesu imenovanja njihovog kandidata za novog ministra sigurnosti BiH.

To bi se moglo desiti iz tabora zvaničnika okupljenih oko SNSD-a, a prvenstveno DNS-a s obzirom da su upravo kadrovi SDA blokirali imenovanje Mlađena Božovića na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice koji je bio prijedlog DNS-a.

Ostavka Fahrudina Radončića očito će imati velike posljedice u budućem djelovanju Vijeća ministara BiH. Do imenovanja njegovog nasljednika poslove iz sektora sigurnosti BiH će obavljati Nedeljko Jović, zamjenik ministra sigurnosti.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više