Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tokom posjete masovnoj grobnici u rudniku “Sase”: Majke Srebrenice doživjele neprijatnost

Predstavnici organizacija “Pokret majki enkava Srebrenica i Žepa”, “Žene Srebrenice”, “Žene Podrinja”, Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Društvo ugroženih naroda iz Švicarske pokušali su danas da posjete nedavno otkrivenu masovnu grobnicu u krugu rudnika “Sase”, na području Srebrenice.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, rekla nam je da su tokom posjete doživjeli neprijatnost.

“Krenuli smo sa dva automobila i kada smo došli gore oni su već počeli da zatrapavaju. Tamo su na jednoj gomili stajale čizmice od djeteta, što su vadili iz grobnice i stajala je i žuta traka. I jedna djevojka iz Tužilaštva BiH nam je rekla da ne možemo tamo preći. Ipak, ja sam prva prešla, a potom i ostali. Došli smo da stanemo na rub toga, da proučimo Fatihu i da se vratimo. I onda su oni pozvali policiju, tačnije ta djevojka iz Tužilaštva. Mi smo još malo stajali i napustili. Dvije patrole su došle, srebreničke i bratunačke policije, zaustavili nas, tražili dokumente od jednog i drugog vozača. Zatim, od nas su tražili dokumente, držali su nas na cesti sat i rekli da će napisati krivičnu prijavu” – ispričala nam je Subašić.

Dodaje kako im je bilo izuzetno neprijatno.

Razgovarali smo i sa Lejlom Čengić, portparolkom Instituta za nestale u BiH.

“Ja sam razgovarala sa našim istraživačem koji je na toj lokaciji. Sve ovo vrijeme bio je na toj ekshumaciji u “Sasama”. On kaže da nije bilo nikakvih problema. Da im je omogućeno, da im je objašnjeno sve. To je sve što ja mogu reći, a što mi je prenio iz “Sase” Sadik Selimović. Objasnio im je sve što je u njegovoj nadležnosti i rekao da nije bilo nikakvih problema” – rekla nam je Čengić, piše Faktor.ba

Srebrenica
FOTO: Faktor

Munira Subašić kaže da Selimović nije bio na toj lokaciji kada su doživjeli neprijatnosti.

“Dakle, on momentalno nije bio na grobnici, poslije je došao. Mi smo malo sjeli i sa njim popričali. On nam je objasnio šta je nađeno u toj grobnici i da je imao informacije kako je trebalo biti više tijela. Rekao nam je da je i sam imao prijetnje od mještana kada je počelo iskopavanje. Oni se bore protiv sebe, ne znaju šta će. Ipak je pronađena grobnica na devet metara dubine, a bili su uvjereni da nikada neće biti pronađena. I nije im lahko” – govori Subašić.

Do sada je u grobnici rudnika “Sase” pronađeno jedno kompletno i dva nekompletna tijela.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više