Fresh Press portal
BIH Vijesti

Toplane Sarajevo: Lutku vrijednu 650 KM platili nevjerovatnih 5.791 KM

iPiccy-collage

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Toplane Sarajevo” kupilo je lutku za obuku radnika iz prve pomoći, a koju je platilo nevjerovatnih 5.791 KM. Istraživanjem tržišta utvrđeno je da lutka košta između 650 KM i 750 KM, piše “PRESS.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Dizdarević zatražila je Uprave KJKP “Toplane Sarajevo” da joj dostave detaljnu informaciju vezanu za nabavku lutku.

U odgovoru Toplana navedeno je kako je spornu nabavku izvršio prethodni saziv Uprave KJKP “Toplane Sarajevo” u sastavu direktor Berin Alagić te izvršni direktori Sejfo Ušanović, Mirza Musić i Mahir Delić neposredno po ukidanju vanrednog stanja uzrokovanog pojavom koronavirusa.

Aktuelni vršitelj dužnosti direktora Toplana Amel Đogić naveo je da mu je iznos od 4.950 KM bez PDV-a (iznos sa PDV-om je 5.791 KM) izazvao opravdanju sumnju jer se radi o naočigled nerealnom iznosu.

Upravo je to bio osnov za detaljnu analizu predmetne nabavke. Izvršen je uvid u tehničke specifikacije sporne lutke i konstatovano je da se radi o namjenskoj lutki kompanije Prestan, bez gornjih i donjih udova i displeja. Nakon što smo proveli istraživanje tržišta, došli smo do saznanja da se vrijednost pomenute lutke kreće između 650 KM i 750 KM, uz uračunati PDV”, piše u odgovoru Toplana.

Toplane su spornu lutku nabavile od firme Kimeel d.o.o. kojoj se novi saziv Uprave KJKP Toplane Sarajevo obratio s ciljem postizanja sporazuma o povratu sporne lutke, a koja je – kako navode – “apsolutno nepotrebna našoj firmi”.

Nakon usmenog uputili smo i pismeni zahtjev, ali nam je odgovoreno da su spremni izvršiti umanjenje cijene lutke za 2.000 KM, te su nam uputili i opomenu pred tužbu zbog neizmirenja obaveza”, piše u odgovoru.

Ističu kako nijedan razuman direktor neće platiti cijenu po kojoj je lutka nabavljena te da će podnijeti krivičnu prijavu vezanu za ovu javnu nabavku.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više