Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tramp: Na štetu cijelog svijeta, primoran sam otkazati sastanak sa Kim Jong-unom

Nakon vijesti o otkazivanju samita dvojice lidera, Donalda Trampa (Trump) i Kim Jong-una, svijet je ostao u šoku. Dugoočekivani sastanak ipak se neće dogoditi, a kakve bi posljedice SAD mogle snositi zbog ove odluke, još ćemo vidjeti.

Bijela kuća objavila je i cijelo pismo Trampa lideru Sjeverne Koreje Kim Jong-unu, u kojem se, između ostalog, navodi da je ovo veliki gubitak za cijeli svijet.

”Cijenimo vaše vrijeme, strpljenje i napore koje ste uložili u naše nedavne pregovore vezane za naš sastanak planiran za 12. juni u Singapuru. Saopćeno nam je da je samit tražila Sjeverna Koreja, no, to za nas nije važno, jer smo se veoma nadali da ćemo biti tamo s vama. Nažalost, na osnovu velike ljutnje i otvorenog neprijateljstva iskazanog u vašim najnovijim izjavama, osjećamo da u ovom trenutku nije prikladno da održimo ovaj dugo planirani sastanak. Ovim pismom vas obavještavamo da, za dobro obje strane, a na štetu cijelog svijeta, samit u Singapuru neće biti održan. Vi pričate o vašem nuklearnom oružju, no naš arsenal je tako masivan i snažan, da molim Boga da ga nikada ne moramo upotrijebiti.

Imao sam osjećaj da smo na dobrom putu ka snažnom dijalogu, jer na kraju, jedino je to bilo važno. Ne sumnjam da ćemo se jednog dana sastati i iskreno se radujem tom susretu. Međutim, do tada, želim vam zahvaliti za oslobađanje taoca koji su sada sa svojim porodicama. To je bila predivna i veoma cijenjena gesta.

Ukoliko se predomislite, nemojte se ustručavati da nam se javite. Svijet, ali posebice Sjeverna Koreja, izgubila je odličnu šansu za trajni mir, prosperitet i bogatstvo. Ova propuštena prilika je zaista tužan moment u historiji”, navodi se u pismu, piše “Avaz“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više