Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Transparency International dobio tužbu protiv Tužilaštva BiH

Sud Bosne i Hercegovine presudio je u korist Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) koji je podnio tužbu protiv Tužilaštva BiH zbog nedostavljanja informacija koje se odnose na završene sudske predmete

TIBiH je još u novembru 2014. od Tužilaštva tražio kopije predmeta koji su okončani pravosnažnim osuđujućim presudama, a koji se odnose na krivična djela protiv službene dužnosti.

Kako podsjećaju u saopćenju iz TIBiH, Tužilaštvo je odbilo dostaviti tražene predmete, uz obrazloženje kako bi dostavljanje informacija moglo izazvati značajnu štetu po sprečavanje i otkrivanje kriminala.

Nakon što je TIBiH podnio tužbu, Sud BiH je presudio u korist te nevladine organizacije i istakao da je odbijanje Tužilaštva BiH da ustupi tražene informacije protivno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, kojim je jasno propisano da su sve informacije pod kontrolom javnih organa javno dobro.

U presudi je Tužilaštvu naloženo da ponovo postupi po zahtjevu TIBiH, ali ovaj put poštujući proceduru propisanu zakonom.

Sud je zauzeo stav da u slučajevima kada su predmeti pravnosnažno okonačni nema nikakvog osnova za odbijanje pristupa informacijama, te je u obrazloženju presude posebno naglasio važnost javnosti rada pravosudnih institucija.

Ovo je osma presuda koju je TIBiH dobio tokom ove godine protiv javnih institucija za kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama, a prva protiv Tužilaštva BiH otkako TIBiH pokreće sudske postupke u ovoj oblasti.

– Presuda je veoma važna, ne samo za stvaranje pozitivne sudske prakse, već i u kontekstu dosadašnjeg netransparentnog rada Tužilaštva, koje je u većini slučajeva odbijalo dostavljati informacije o svojim postupanjima, čak i slučajevima za koje postoji ogroman javni interes – naglašavaju iz TIBiH.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više