Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tri moguća predsjednika VSTV-a: Simeunović, Forca ili Lagumdžija?

U toku je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine na kojoj se bira predsjednik VSTV-a nakon ostavke Milana Teheltije.

Članica VSTV-a BiH Jadranka Stanišić predložila je novog člana Vijeća, sudiju Okružnog suda u Banjaluci Srđana Forcu, kao kandidata za novog predsjednika institucije. Forca je kandidaturu prihvatio, javlja reporterka N1 Milica Vučetić.

 

Kandidat za novog predsjednika VSTV-a je i Halil Lagumdžija koji je odlučio prihvatiti kandidaturu, a odluka mu, kaže, nije bila laka. Predložila ga je članica Vijeća Amila Kunosić.

 

Član Vijeća Slavo Lakić odlučio je kandidovati Biljanu Simeunovića. Tužiteljica Tužilaštva BiH prihvatila je ovu kandidaturu.

Biljana Simeunović, Srđan Forca i Halil Lagumdžija i zvanično su tri kandidata za novog predsjednika VSTV-a BiH.

 

Komisiju za izbor čine članovi Savjeta Davor Martinović, Lejla Hadžić i Duška Bogojević. Ovo će biti komisija i za izbor novih potpredsjednika Savjeta.

“Od iznimne je važnosti da se novo vodstvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine obaveže na poboljšanje integriteta u pravosuđu, što je neophodno kako bi se vratilo povjerenje građana i ispunili uslovi Europske unije za jačanjem vladavine prava,” poručili su iz Ambasade SAD-a.

Ranije se istim povodom oglasio i Specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler, koji je istaknuo kako institucija VSTV-a mora svojim primjerom predvoditi pozitivne promjene u BiH.

Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više