Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Turković tajno putovala u Katar da pripremi teren za prodaju oružja

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH ministrica je saopćila da putuje u Zagreb. Tajna misija šefice diplomatije u Kataru bila je priprema terena za majski sastanak i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića

Istraživački tim Inforadara

U ponedjeljak, 26. aprila, bivši premijer države Katar Abdulla bin Nasser na svom Instragram profilu objavio je fotografiju s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Kao dodatak fotografiji Bin Nasser je na arapskom napisao: „Bilo mi je drago primiti jučer dr. Biseru Turković, zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova BiH.“

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH ministrica je saopćila da putuje u Zagreb. Kako saznajemo iz MVP-a, tajna misija Bisere Turković u Kataru bila je priprema terena za majski sastanak i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića i to u jeku sudskog procesa pred Sudom BiH gdje je Novalić prvooptuženi u predmetu respiratori.

Foto: Profil šeika bin Nassera na Instagramu je zaključan; ranije objavljena slika njegovog susreta s Biserom Turković

Prema više nezavisnih izvora, tema sastanka u Kataru biće namjenska industrija kao oblast koja je iznimno interesantna i Biseri Turković budući da posjeduje određeni broj dionica u jednoj od prestižnih kompanija iz ove oblasti.

Dakle, Turković je usred Ramazana, bez znanja institucija države, dovela u zabludu saradnike u MVP-u, teško derogirajući i zloupotrebljavajući funkciju šefice diplomatije na uštrb vlastitog i interesa uskog kruga privilegiranih zvaničnika SDA, a posebno pojedinaca poslovima vezanih za namjensku industriju, koji žele prodati oružje Kataru. Prema dostupnim, ali nezvaničnim informacijama, ovo oružje će biti namijenjeno za protuterorističko osiguranje predstojećeg Mundijala u fudbalu 2022. godine, u koji je ova država uložila pravo malo bogatstvo.

Podsjećamo, Inforadar je prije mjesec izvijestio da je ministrica, u vrijeme kada je pandemija bjesnila, u odabranim arapskim zemljama boravila petnaestak dana, ali tom prilikom nije dogovorila vakcine za građane, već je na račun države obavila umru i napravila skandal već pri prvom susretu kada je u zvaničnu bh. delegaciju pokušala ugurati sina Alija Turkovića. Ranije je mama Bisera sina Alija, inače službenika OSA BiH, zaposlila u bh. ambasadi u Kataru te je upravo zbog njega u MVP-u BiH napravljena nova sistematizacija jer u Kataru nije bilo pozicije za predstavnika obavještajne službe.

Foto: Turković tokom prošlomjesečnog sastanka sa šeicima u Saudijskoj Arabiji

S obzirom da ovaj sastanak u tajnosti u Kataru, u Dohi, nije pripremila Ambasada BiH, predpostavlja se da je to uradio upravo sin Ali.

Kako je poznato, slijedeće godine u Kataru će biti održano Svjetko prvenstvo u fudbalu, a upravo je Bin Nasser predsjedavaći Vrhovnog odbora za organizaciju i sigurnost FIFA-inog Mundijala. S tim u vezi mediji su izvještavali da je dosad više od 6.500 radnika izgubilo život u Kataru radeći u teškim uslovima na izgradnji objekata koji će biti korišteni na SP 2022. godine (svake nedjelje u Kataru smrtno strada u prosjeku 12 radnika iz Indije, Nepala, Pakistana Bangladeša i Šri Lanke).

Tako su i brojni mediji podsjetili i na april 2013. i Bin Nasserov susret s Fathiem Hamadom, političkim čelnikom Hamasa, te ukazali na sigurnosne rizike predstojećeg SP u fudbalu.

Stoga nema sumnje da će majski sastanak za Novalića, koji važi za alfu i omegu namjenske industrije u FBiH, biti dobro pripremljen jer uz sina Alija „na svom terenu“ je i ministricima osoba od povjerenja Ivana Pejović, koju je Turković u Ambasadu u Kataru prije dva mjeseca poslala „kao ispomoć“ te će ona „na ispomoći“ ostati sve dok ne bude unaprijeđena u savjetnika i raspoređena na mandatni period u Dohi.

Da se u tajnosti priprema majski sastanak potvrđeno nam je i od izvora u Vladi Federacije, uz dodatak da će se uz premijera Novalića u avionu za Katar najvjerovatnije naći direktori kompanija iz oblasti namjenske industrije piše Inforadar

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više