Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Turska kritizirala Kosovo zbog otvaranja ambasade u Jerusalemu

Otvorenje ambasade Kosova u Jerusalemu izazvalo je žestoke kritike u Turskoj, a neslaganje je stiglo i iz Evropske unije, koja je saopćila da je to protivno međunarodnom pravu.

Ministarstvo vanjskih poslova u Ankari je saopćilo da je Kosovo takvim potezom prekršilo rezoluciju Ujedinienih naroda o statusu Jerusalema i nanijela štetu mirovnom procesu za rešenje izraelsko-palestinskog konflikta. “Pozivamo čelnike Kosova da poslušaju glas razuma i da se suzdrže od ovog neodgovornih i nezakonitih postupaka”, saopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova saopćilo je ranije da je ambasada Kosova u Izraelu, sa sjedištem u Jerusalemu, zvanično otvorena, kao dio sporazuma postignutog u Washingtonu u septembru prošle godine.

Kosovo i Izrael uspostavili su diplomatske odnose 1. februara na online ceremoniji.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više