Fresh Press portal
BIH Vijesti

Tužilaštvo BiH zatražilo kažnjavanje Bogdanovića za zločine nad Srebreničanima

Tužilaštvo BiH zatražilo je da Državni sud Milana Bogdanovića proglasi krivim za zločine počinjene nad Srebreničanima i osudi ga po zakonu.

“Nakon provođenja svih dokaza proizilazi samo jedan zaključak o krivičnoj odgovornosti optuženog. Smatramo da Vijeće može jasno i van razumne sumnje donijeti zaključak o odgovornosti optuženog. Nema nijedne olakšavajuće okolonosti na strani optuženog”, kazao je tužilac Predrag Tomić.

Tomić je naglasio da su otežavajuće okolnosti broj žrtva i istrajnost radnji i dodao da ne postoji nijedan dokaz da je optuženi pokušao da spasi ijedan život.

Istaknuo je da je Tužilaštvo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima pokazalo i formalnu poziciju Bogdanovića da je bio komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik i ujedno i komandir Policijske stanice (PS) Skelani.

Bogdanović je optužen da je nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Tužilaštvo ga tereti da je učestvovao u progonu – ubistvima, prisilnim premještanjem, zatvaranjem i nestankom civila.

Tomić je naglasio da su pripadnici Šešte čete bili raspoređeni u blizini puta u Konjević-Polju i da su imali redovnu komunikaciju s optuženim koji je bio upoznat s dešavanjima na punktu na toj lokaciji.

“Glavi zadaci pripadnika Šeste čete su bili obezbjeđenje putne komunikacije i pravljenje zasjede Bošnjacima koji su se nalazili u šumi, odnosno da spriječe prolazak Bošnjaka iz Srebrenice”, kazao je Tomić, dodavši da je Bogdanović sve vrijeme bi prisutan u komandi na području Konjević-Polja.

Rekao je da su svjedoci potvrdili da je dao naredbu da ako policajci naiđu na Bošnjake da ih zarobe i proslijede do vojske i da se prema njima ponašaju civilizirano i ljudski. Istaknuo je da su svjedoci potvrdili da su se Bošnjaci pored vojske predavali i policiji, da su zarobljenici odvođeni i saslušavani u komandi Šeste čete PJP-a, kao i da su sprovođeni u Zemljoradničku zadrugu u Konjević-Polju.

Naglasio je tužilac da su svjedoci potvrdili i da su pripadnici Šeste čete omogućili zlostavljanja i ubijanja u magacinu Zemljoradničke zadruge.

“Tijela ubijenih su u pratnji i obezbjeđenju pripadnika Šeste čete odvožena u Cersku”, kazao je Tomić, dodavši da su svjedoci potvrdili da su tijela odvožena u pravcu Milića.

Tomić je dodao da je Tužilaštvo dokazalo da je Bogdanović odgovoran i za sudbinu dva Bošnjaka koji su uspjeli da stignu do Bajine Bašte u Srbiji, odakle su ih pripadnici srbijanske policije predali u policijsku stanicu Skelani, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u Glogovoj. Tužilac je rekao i da je Bogdanović također odgovoran za stradanje pet Bošnjaka koji su predati stanici Skelani.

Odbrana će završnu riječ iznijeti 25. februara, prenosi Birn.

(Vijesti.ba / FENA)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Tužilaštvo zatražilo da Cvetković bude osuđen za ubistva i silovanja

E.H

Zatraženo produženje pritvora za Muniba Ahmetspahića

E.H

Senad izdao diplomu za 2.500 KM, SIPA tražila hapšenje, Tužilaštvo BiH odgovorilo: “Nije počinjeno krivično djelo”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više