Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Tužilaštvo TK još bez odluke u slučaju AU u BiH

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona još uvijek nije donijelo tužilačku odluku u vezi Američkog univerziteta u BiH i predsjednika tog univerziteta Denisa Prcića nakon što je 17. i 18. novembra izvršen pretres prostorija univerziteta i drugih privatnih objekata iz kojih je izuzeta određena materijalna dokumentacija, potvrđeno je za Patriju iz Tužilaštva TK.

U privatnom stanu pronađene su odštampane diplome Američkog univerziteta u BiH, a koje su trebale biti u prostorijama AU u BiH. Te diplome nalaze se u Tužilaštvu TK i u toku je saslušavanje svjedoka. Tužilaštvo TK otvorilo je predmet nakon više prijava studenata završnih godina jer im se nisu izdavale diplome dok ne plate 1.500 KM dodatnih troškova što nije predviđeno ugovorom o studiranju.

Osnivač i predsjednik AU u BiH Denis Prcić u mailovima koje je slao studentima, a koje je Patria već objavljivala tražio je po 1.500 KM od svakog studenta za navodnu američku reakreditaciju AU u BiH koja košta 450.000 KM. Postojeća akreditacija bila je važeća do kraja ove godine stoga su studenti sve prijavili američkoj akreditacijskoj kući ACICS, a Prcić je krajem oktobra dobrovoljno zatražio povlačenje akreditacije jer je ACICS počeo istragu, piše “Patria“.

S obzirom da studenti nisu mogli dobiti svoje diplome, prijavili su Prcića Tužilaštvu TK, ali i u Sarajevu o čemu se vodi istraga. Prcićev advokat potvrdio je za medije da se on tereti za krivično djelo protuzakonita naplata i isplata prema Krivičnom zakonu FBiH. Član 390 Krivičnog zakona FBiH „Protuzakonita naplata i isplata“ izričito kaže:

Službena ili odgovorna osoba u Federaciji koja od drugog naplati što drugi nije dužan, ili naplati više nego je dužan, ili koja pri isplati ili predaji kakvih stvari manje isplati ili preda, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.“

Istragu o Američkom univerzitetu u BiH i svim neregularnostima osnivača Denisa Prcića vodi i Tužilaštvo BiH. Riječ je o obimnom predmetu s obzirom da AU u BiH u Tuzli postoji od 2005. godine, dok on u Sarajevu ne postoji niti je tako registrovan, a upisivao je studente u Sarajevu gdje su i slušali nastavu.

AU u BiH jeste osnivač Američke škole za ekonomiju u Sarajevu, ali brojni studenti nisu upisali tu školu već druge fakultete AU u BiH što će se ispostaviti da je bilo nelegalno.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više