Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

TUZLA BRAIN WEEK: Jedinstven projekat studenata u BiH

Tuzla Brain Week ili Sedmica mozga već četvrtu godinu održava se na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Organizatori i inicijatori bili su sami studenti od samog početka koji su osnovali sekciju za neuroznanost i u okviru te sekcije organizovali prvi „Tuzla Brain Week“, dok su imali nesebičnu podršku svojih profesora u vidu mentorstva.

Da je „Tuzla Brain Week“ važan projekat govori i činjenica da se održava pod pokroviteljstvom DANA foundation čije je sjedište u New York-u, te je njihova podrška projektu neizostavna.

tbw

Manifestacija se održava na lokalnom nivou u BiH, te je jedinstvena po svojoj strukturi u našoj zemlji.

Primarni cilj je upoznavanje sa mozgom, naukom, te poticanje svijesti o mozgu i genetici. Sam projekat obuhvata jako puno oblasti od bioinžinjeringa do umjetnosti, a uključuje uzraste od predškolskog obrazovanja do penzionerskih dana.

Ove godine akcenat je stavljen i na istraživanja, te studenti imaju priliku izložiti svoje prve naučne radove upravo na Tuzla Brain Week-u.

Podršku imaju od velikih stručnjaka iz različitih grana medicine. Ove godine kao stručni saradnici na projektu su prof.dr. Osman Sinanović, prof.dr. Elmir Čičkušić i prof. Dr. Nermina Hadžigrahić.

Aktivnosti su usmjerene kako na istraživanje i nauku tako i na edukaciju kroz naučne kafiće i radionice, plenarna predavanja i mnogo drugih aktivnosti.

Prevencija bolesti i edukacija javnosti čine bitan segment ovog projekta. Motivacija i entuzijazam ovih mladih ljudi jeste usavršavanje, edukacija koja dijelom nedostaje u fakultetskim aktivnostima, povezivanje sa kolegama iz regiona, te ono najvažnije jeste „osjećaj da čine nešto dobro“, kazala nam je koordinatorica projekta Ilvana Rabotić.

Ovogodišnja tema Sedmice mozga jeste Mozak i Genetika, a posjetioci od 13.-18. marta imat će priliku da čuju o bolestima koje su genetski uzrokovane,fiziologijom mozga, ali i onim kad se nešto promijeni u normalnom funkcionisanju čovjeka. Cijela priča stvara jednu širu sliku o najintrigantnijem organu u tijelu, pri čemu će imati priliku da slušaju i stručnjake iz nemedicinskih oblasti, koji će govoriti o ovoj temi.

Novitet u projektu je i vrijeme posvećeno bioinžinjeringu kao nauci koja doživljava ekspanziju u medicini.

Budući ljekari u saradnji sa dobrim stručnjacima prezentirat će vam mnogo toga pomenutog na kreativan i posve zanimljiv način. Njihova volja i želja su veliki, a sve u cilju što boljeg razumjevanja nauke, ali i upoznavanja javnosti o bolestima koje su danas u trendu.

Tuzla Brain Week je jedinstven, nagrađivani projekat, a u kome ćete uživati, sklapati nova prijateljstva i ujedno učiti.

                           

                              Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više