Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tuzlaci poručili: “Želimo čist zrak, a ne rak!”

Sa početkom u 12 sati, danas je na Trgu slobode u Tuzli Pokret za čist zrak, organizirao okupljanje, nakon čega su mirnom šetnjom krenuli u pravcu Mellain hotela. Okupljanju se odazvalo blizu 200 građana Tuzle.

Cilj okupljanja je, kako je rekao Srđan Janjić iz Pokreta za čist zrak, jeste da se ukaže svim odgovornim pojedincima i institucijama na različitim nivoima na alarmantno stanje uzrokovano velikim zagađenjem zraka u Tuzli.

Na sastancima s predstavnicima institucija, kako je u razgovoru za Fenu rekao Janjić, već su predložili određene kratkoročne i dugoročne mjere da bi se stanje popravilo. Dodao je da će 4,5 miliona KM biti uloženo od Grada Tuzla za toplifikaciju, a također na kantonalnoj skupštini je prihvaćen nacrt zakona kojim je predviđemo da se objekti preko 200 metara kvadratnih moraju priključiti na sistem centralnog grijanja.

Ne želimo da budemo poznati kao najzagađeniji grad u Evropi, ne želimo da nam djeca oboljevaju od hroničnih bolesti disajnih puteva, ne želimo da naši građani prije vremena umiru od srčanih i moždanih udara kao posljedica disanja otrovnog zraka” – naveo je Janjić.

Poret za čisti zrak je neformalna grupa građana koja je nastala spontano zbog sve gore situacije u Tuzli i okolini zbog zagađenosti zraka.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više