Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Tuzlak postao general Vojske Srbije

Ukazom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića 5. aprila pukovnik Nenad Zonić, zapovjednik 63. padobranske brigade iz Niša, unaprijeđen je u čin brigadnog generala.

Rođen je 1971. godine u Tuzli, gdje je završio osnovnu školu, a u Beogradu Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju, smjer pješadija. Poslije je, uz rad u trupi, bio na stručnom obrazovanju koje prethodi generalskom činu i završio komandno-štabno usavršavanje u VS-u 2011. i ratnu školu u Francuskoj 2018.

U Vojsci Srbije prije tri godine ponovo je ustrojena 63. padobranska brigada, čiji su pripadnici poznati kao niški specijalci. Trinaest godina to je bio bataljon u okviru Specijalne brigade iz Pančeva, ali je vodstvo Republike Srbije odlučilo da njihovi vojni specijalci opet budu u ranijoj formaciji. Povodom obnove ove brigade srbijanski zvaničnici su podsjetili na neke rezultate njenih vojnika i starješina u ratovima koje su oni 90-ih godina vodili prvo u Sloveniji, pa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a onda i na Kosovu. Nijednom riječju nisu podsjećali na sudjelovanje niških specijalaca u Sarajevu u maju 1992. godine, jer tu su, unatoč svojoj desantnoj sposobnosti, naoružanju i opremi, doživjeli poraz, vjerovatno jedini u povijesti brigade.

Posljednji Bošnjak koji je u Vojsci Jugoslavije postao general bio je Enes Taso.

Zonić rođen u bošnjačkoj obitelji, ali je već dugo u Srbiji, gdje se školovao, a osim u Beogradu, živio je i u Pančevu, a sada je u Nišu. U biografiji povodom promocije nije naznačena njegova nacionalna pripadnost, pa se pretpostavlja da nije dobio unapređenje u generalski čin kao Bošnjak. Posljednji Bošnjak koji je u Vojsci Jugoslavije postao general bio je Enes Taso, koji je kao pukovnik teško ranjen 3. maja 1992. u koloni JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, a život mu je spasen u bolnici Koševo. Inače, rođen je 1945. u Prijepolju, a kao vojni invalid umro je u Pančevu 2018. godine, piše Oslobođenje.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više