Fresh Press portal
BIH Video Vijesti

U Berkovićima nema ni pekare, ni banke, ni knjižare: “Želimo djeci ljepši život, ali neko mora i na selu raditi”

Kako izgleda život u općini koja nema banku, pekarnu, knjižaru i kiosk?! Znaju to dobro stanovnici Berkovića – jedne od najmlađih i najnerazvijenijih općina u Republici Srpskoj.

Privreda ovdje gotovo da ne postoji. Lokalno stanovništvo koje je prije rata gravitiralo prema susjednom Stocu, sada je uglavnom okrenuto poljoprivredi i stočarstvu, kao jedinom izvoru prihoda, javlja BHRT.

Do posljednjeg rata Berkovići su bili mjesna zajednica u sastavu općine Stolac. Kada su u pitanju općinske institucije i ustanove ovdje se doslovno krenulo od nule. Dvadeset sedam godina kasnije i dalje puno toga nedostaje, a nadležni smatraju da bi pomoć viših razina vlasti prema ovoj, ali i drugim nerazvijenim zajednicama morala biti veća.

Osnovne potrebe smo zaokružili, ali mislim da je za kvalitetniji život potrebno puno toga uraditi….mislim da treba uzeti i u zakonskim regulativama staviti status nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina u povoljniji položaj. To su prije svega mjere fiskalne politike, kaže Bojan Samardžić, zamjenik načelnika Općine Berkovići.

Osim rijetkih privatnih investicija, u Berkovićima ne postoji nijedan značajniji gospodarski pogon. I cestovna infrasruktura je u više nego lošem stanju. Skoro pa nevjerojatno zvuči podatak da ovdje nema nijedne knjižare, pekarne, kioska pa čak i banke.

Da bi podignuli novac sa svojih bankovnih računa stanovnici Berkovića moraju ići ili do susjednog Stoca koji je u Federaciji BiH i koji je udaljen oko 20 kilometara ili do općine Bileća koja je udaljena više od 40 kilometara.

Iako su općinske vlasti spremne i sufinancirati otvaranje banke, u općini koja prema posljednjem popisu ima nešto više od 2.000 stanovnika, računicu zasad nitko ne vidi. Lokalno stanovništvo uglavnom se bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Branka Milivojević sa suprugom uzgaja paprike i jagode, a pomaže im i četvero djece.

Ja mislim da se relativno dobro može živjeti na Berkovićima i pored toga što narod ide i odlazi. Narod voli lakše živjeti, a s manje rada što je normalno za mlade. Svi bi mi voljeli da naša djeca sutra žive ljepšim i lakšim životom, ali mora netko i na selu raditi“, kaže Branka Milivojević.

Kao i druge lokalne samouprava i Berkovići se suočavaju s problemom nataliteta. Upravo zbog toga, svako novorođeno dijete dobija novčanu naknadu.

Od 2018. smo počeli nagrađivati svako novorođeno dijete sa 1.000 KM. Do te 2018. smo prvo i drugo dijete nagrađivali po 200 KM, a svako sljedeće po 100 KM više, kaže Bojan Samardžić, zamjenik načelnika Općine.

Dabranima, kako često zovu stanovnike Berkovića, ostaje samo nada u bolje sutra.

Opširnije pogledajte u videoprilogu BHRT-a.

Povezani članci

Trusina: Požari bukte, vatra na 500 metara od kuća

DK

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više