Fresh Press portal
Početna » Blog » U BiH ni lokum nije rahat – Vežete nam djecu, bez imalo stida i sramote
BIH Vijesti

U BiH ni lokum nije rahat – Vežete nam djecu, bez imalo stida i sramote

Vezanje

Par dana nakon što je javnost rastužila i naljutila, a uposlenim na KCUS-u ulila strah pod kožu, situacija Denisa Smajlovića, oca maloljetne Nadin Smajlović, danas je javnost u BiH ponovo osjetila gnijev, prezir i žalost. Smajlović je protekle sedmice u doktora Edu Hasanbegovića, direktora Pedijatrijske klinike uperio pištolj nakon što je ovaj odbio potpisati suglasnost za izmještanje njegove kćerke na liječenje u Tursku.

Nije tajna da javnost u BiH osudila agresivno ponašanje oca maloljetne Nadin, ali isto tako, niko nije ni stao na stranu doktora. U jednom su, štaviše, svi složni – a to je u potencijalnoj društvenoj erupciji kao rezultat visokog stepena tolerancije k nepravdi, odnosno u scenarij da će ovakvih i gorih situacija biti i u skorijoj budućnosti.

Samo nekoliko danas nakon nemilog incidenta, tačnije danas, odnosno na današnjoj konferenciji za novinare u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH poslanik Sabina Ćudić predstavila je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”.

Na fotografijama i video snimcima koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Danas se obilježava Međunarodni dan djece, a naša djeca su isti dočekala vezana za radijatore i krevete. Teško je pronaći riječi kojim bi se opisala ova monstruoznost, ali i emocionalno stanje pojedinca kada gleda fotografije bespomoćne djece koja po cijeli dan i cijelu noć provedu zavezana za radijator i/ili krevet. Boli to. Osjetiš bijes i tugu. Jer, to nije film strave i užasa gdje se djeca, kada se finalizira zadnja scena, vrate svojim roditeljima. Ovo se desilo ispred naših očiju. Ovo se dešava ispred naših očiju. I, dok narod i dalje ne može da vjeruje šta se dešava u našem komšiluku, odnosno dok čeka da se akteri ovog đavolskog akta najoštrije sankcionišu, direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić” Redžep Salić je pokušao da se opravda. Ne znamo da li je svjestan svojih riječi ili ne, ali Redžepe, upravo ste svojom izjavom potvrdili psiho-fizičku torturu djece, ali…

Ja odgovorno tvrdim da ovo nisu slike za mog mandata. Nju pitajte odakle su te slike i ko ih je dao i iz kojeg su vremena” , rekao je Salić. (Oslobođenje).

Redžepe, nije bitno iz čijeg, odnosmo tokom čijeg mandata su fotografije nastala. Bitna je, odnosno poražavajuća činjenica da su se djeca uopšte vezala. Još veća je sramota što situaciju nije osudio, već se ogradio, odnosno javnost ubijedio da on nema veze s tim.

Dragan Bursać, bosanskohercegovački novinar i kolumnista, se zahvalio Sabini Ćudić što je na vidjelo iznijela ovo zlo, te se zapitao: “Hoće li iko odgovarati za ovo?

Ovo je naša realnost! Dok političari mučki kradu i i za nerad primaju preko 5 hiljada maraka, u Pazariću se djeca ometena u razvoju poput zvijeri vežu za radijatore!” – napisao je Bursać na svom Facebook profilu.

Među zvaničnicima koji su se oglasili o nehumanom tretmanu štićenika je i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

Šokiran sam ovim slikama i spoznajom da se može ovako prema djeci ophoditi. A vidjeti ovo danas, na Međunarodni dan djeteta, je još gore” – napisao je na svom Twitter profilu Field.

 

 

 

 

Povezani članci

Memo Haljevac postao novi član Upravnog odbora Zavoda Pazarić

E.H

Donijeti kvalitetne zaključke radi Zavoda Pazarić i sličnih ustanova

E.H

Lista odgovornih: Ovo su imena svih nadležnih u protekla tri mandata u Zavodu Pazarić

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više