Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U BiH stiglo 30.000 doza vakcina protiv COVID-19 koje je donirala Turska

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u nedjelju su bolničkim avionom dopremljene vakcine protiv COVID-19 koje je Bosni i Hercegovini donirala Republika Turska.

Avion, koji je trebao poletjeti iz Turske sinoć, ali je let otkazan iz tehničkih razloga, jutros je u Sarajevo dopremio 30.000 doza vakcine proizvođača Sinovac Biotech.

Ovim je realizirana donacija koju je najavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom nedavne posjede članova Predsjedništva BiH toj zemlji. Vakcine su donirane nakon angažmana Šefika Džaferovića i njegovog kabineta.

Džaferović, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH, dostavu vakcina je dogovorio s predsjednikom Erdoganom u novembru tokom posjete Istanbulu.

Potvrda da vakcine stižu u BiH članovima Predsjedništva BiH je data prilikom posjete Ankari sredinom marta.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH prethodno je saopćeno da će vakcine nakon carinskih procedura biti upućene u centralno skladište u Mostaru. O raspodjeli će odlučiti Vijeće ministara BiH, nakon čega će biti dostavljene krajnjim korisnicima.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više