Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

U BiH stiže na stotine američkih vojnika: Zašto se Dodik više tome ne protivi?

U tim je vježbama, koje nose zajednički naziv “Branitelj Europe 21”, planirano učešće 28 hiljada vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza poput BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je danas kako će se u našoj zemlji u drugoj polovici maja provesti vježba na kojoj će, uz vojnike iz BiH, sudjelovati i oko 700 pripadnika vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Vježbu “Brzi odgovor 21”, kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom kontinentu, s ciljem uvježbavanja obrane Evrope odnosno odvraćanja od moguće agresije, prenosi Hina.

U tim je vježbama, koje nose zajednički naziv “Branitelj Europe 21”, planirano učešće 28 hiljada vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza poput BiH.

“Vježba će pokazati spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji u Evropu pošalju snage jačine divizije kao sredstvo odvraćanja agresora ili kao odgovor na agresiju”, kazao je Podžić.

“Nije u interesu RS, pa ni Dodika provocirati oko te vježbe”

Regionalni dio te vježbe odbijat će se na vojnim poligonima, uključujući one Hrvatskoj, a u BiH na poligonima Manjača, Glamoč te aerodromu Dubrave kod Tuzle. S bosanskohercegovačke strane u vježbi će sudjelovati oko 500 vojnika iz sastava bataljuna lakog pješaštva.

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo BiH 2020., a na to je pristao i sadašnji predsjedavajući državnog vrha Milorad Dodik, uprkos prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik Republike Srpske da to nikada neće dopustiti. Dodik je i gorljivi protivnik približavanja BiH članstvu u NATO-u iako je taj cilj definiran vanjskopolitčkom stretegijom, ali i Zakonom o odbrani BiH.

“Nije u interesu RS, pa ni Dodika provocirati oko te vježbe”, kazao je u ponedjeljak ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić za televiziju N1 dodajući kako očekuje da će vježba proteći bez poteškoća.

Glavnina američkih vojnika u BiH stiže 14. maja, a vježba počinje tri dana kasnije i trajat će do 2. lipnja.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više