Fresh Press portal
BIH Video Vijesti

U CRKVENOM SIROTIŠTU: Pronađena masovna grobnica s tijelima 800 beba (VIDEO)

Grobnica
Bons Secours, Tuam (Irska)

Forenzički eksperti tvrde da su pronašli masovnu grobnicu za malu djecu u nekadašnjem katoličkom sirotištu u Irskoj, gdje već decenijama postoje sumnje u nezabilježene sahrane, saopštila je danas državna Komisija za sirotišta

Time je potvrđen rezultat istrage koju je 2014. sproveo lokalni historičar našavši smrtovnice za oko 800 djece koja su preminula u tom sirotištu u Tuamu, u okrugu Galvej, otkako je otvoreno 1925, pa sve dok nije zatvoreno 1961, prenosi AP.

Komisija je saopštila da je iskopavanjima na toj lokaciji od novembra do januara pronađena podzemna struktura podijeljena na 20 prostorija koja sadrži “značajne količine ljudskih ostataka”.

DNK analizom odabranih ostataka potvrđeno je da su preminula djeca bila uzrasta od 35 nedjelja do tri godine i da su sahranjena u vrijeme kada je sirotište bilo otvoreno, zaključuje se u saopštenju.

Daljim istaživanjem utvrđeno je da su djeca živjela u teškim uslovima, uglavnom neuhranjeni i bolesni. Nedeljno su umirale dvije bebe.

Neudate žene i njihova djeca smatrala su se mrljom na slici Irske kao pobožne katoličke nacije. Bili su i problem za njihove očeve, posebno za moćnike poput sveštenika i bogatih, oženjenih muškaraca.

Gribnica
Bons Secours, Tuam (Irska)

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Povezani članci

U New Yorku se kopaju masovne grobnice za žrtve koronavirusa

E.H

Ponuda za posao u Irskoj o kojoj bruji cijeli Balkan: Traže dvoje ljudi da vode kafić

E.H

Predmet pod nazivom “Terra”: Na Palama pronađeni posmrtni ostaci

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više