Fresh Press portal
Region Vijesti

U Srbiji obavljeno ispitivanje: Da li Srbi vole ili ne vole Bošnjake?

Srbija

Građani Srbije posebno su pristrasni prema Grcima i Makedoncima, koje svrstavaju u omiljene narode, dok najnegativnije mišljenje srbijanskih građana vlada prema Hrvatima, pokazalo je istraživanje agencije “Faktor plus”.

Istraživanje ove agencije objavljeno prošle sedmice bavilo se, zapravo, odnosom srpskog i albanskog naroda, perspektivom tog odnosa, tačkama sporenja, ali i mogućnostima i poljima saradnje. Ovo istraživanje ukazalo je da duboke historijske traume, stereotipi, ali i neriješeno pitanje Kosova i stavovi političara utiču na odnose između Srba i Albanaca.

Pomenuto istraživanje, pored toga, ukazalo je i na druge činjenice kada je srpski narod u pitanju, prije svega kakvo mišljenje imaju prema drugim narodima u okruženju. Punoljetni ispitanici, čak 43 posto njih, izjasnili su se da najpozitivnije mišljenje imaju o Grcima. Stariji od 50 godina, prema rezultatima ovog istraživanja, preferiraju Makedonce, dok mlađi od 50 na vrh ljestvice omiljenih naroda, pored Grka, stavljaju Crnogorce.

Istraživanje je ukazalo da pozitivno mišljenje ispitanici imaju i prema Mađarima, ali i Bošnjacima.

S druge strane, na vrhu ljestvice najomraženijih naroda u Srba su Hrvati. Čak 45 posto ispitanika izjasnilo se negativno kada su u pitanju građani zemlje sa kojom graniče. Odmah za Hrvatskom, na listi naroda koje negativno ocjenjujuo su Albanci. O tome svjedoči podatak da se o Albancima negativno izjasnilo čak 33 posto ispitanika, a čak 68 posto Albanaca najnegativnije vidi Srbe, piše Blic.

Povezani članci

Cerić: “Srbija je bolesnik na Balkanu”

E.H

Blizu 2.000 ljekara podržalo pismo za smjenu Kriznog štaba u Srbiji

E.H

Policajci u Srbiji oborili autističnog dječaka i šutirali ga u glavu

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više