Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ugostiteljski objekti u Tuzlanskom kantonu mogu raditi do 23 sata!

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je na posljednjoj sjednici donio je odluku o stavljanju van snage prethodne odluke o restrikciji rada ugostiteljskih objeketa te će ugostiteljski objekti ubuduće moći raditi do 23 sata.

No, Krizni štab je donio niz naredbi i preporuka kojih se moraju pridržavati svi, a najavljen je veći angažman inspekcijskih oragana i policije.

– Najznačajnije mjere i preporuke su da svi ugostiteljski objekti, pružaocima različitih uslužnih djelatnosti, subjektima koji pružaju usluge iz oblasti hotelijertsva, umjetnosti i zabave, trgovinama na veliko i malo i sličnim objektima da se zadužuju da na ulazu u objekte postavi obavještenje o tome koliko osoba u isto vrijeme može boraviti u zatvorenom prostoru, a u skladu sa površinom objekta kojom raspolažu. Za jednu osobu je potrebna površina od najmanje četiri kvadratna metra, s tim da ukupan broj osoba ne smije biti veći od 30 osoba. Tržni centri su dužni postaviti obavijest o ukupnom broju lica zbirno po subjektima u tržnom centru. Tržni centri, trgovinama, hotelijerima i drugim se nalaže određivanje COVID redara iz reda svojih uposlenika koji će biti zaduženi za nadzor provođenja važećih epidemioloških mjera – kaže Božo Jurić, ministar zdravstva.

U UKC Tuzla raspolažu sa 200 kreveta, dovoljnim količinama druge opreme, a nema dramatičnog povećanja hospitaliziranih pacijenata. Oko 1.000 vakcina, navodno, trebalo bi stići u TK, a riječ je o donaciji susjedne Srbije.

– U Respiratornom centru imamo hospitaliziranih 11 pacijenata od kojih su tri na mehaničkoj invazivnoj ventilaciji. Moramo napomenuti da smo počeli primati i pacijente iz drugih kantona. Imamo dovoljan broj slobodnih kreveta, još oko 200. Trenutno na Klinici za dječije bolesti nemamo hospitalitirane djece, a ni na Ginekološkoj i Psihijatrijskoj klinici – kaže Vahid Jusufović, direktor UKC-a.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je pozvao građane da se pridržavaju mjera kako ne bi došlo do sloma zdravstvenog sistema. Također čekaju se i eventualne odluke Vlade FBiH koje su po automatizmu obavezujuće.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više